Zilele Bucureștiului 2020. Ce surprize aduce ediția din acest an. Tramvaie personalizate cu graffiti și proiecții video spectaculoase

Andrei Cezar 17.09.2020, 12:31
Zilele Bucureștiului 2020. Ce surprize aduce ediția din acest an. Tramvaie personalizate cu graffiti și proiecții video spectaculoase

În acest an, evenimentele dedicate Zilelor Bucureștiului se vor desfășura într-un context special, generat de pandemia de coronavirus. Dacă în anii trecuți, locuitorii Capitalei s-au putut bucura de concerte și proiecții 3D pe clădirea Palatului Parlamentului, acum, pentru a nu se crea aglomerație, vor admira noile proiecții video în trecere, pe trei dintre cele mai importante clădiri din Piața Universității. De asemenea, arta urbană va fi prezentă pe străzile Bucureștiului , odată cu punerea în circulație a garniturilor de tramvai personalizate cu graffiti, care străbat șapte dintre cele mai importante linii ale orașului.

Cum se vor desfășura Zilele Bucureștiului 2020. Ce surprize au pregătit organziatorii pentru bucureșteni

Bcureștiul se îmbracă, zilele acestea, în straie de sărbătoare. Capitala României împlinește dumincă, 20 septembrie, 561 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie, municipalitatea va organiza diferite evenimente, daptate vremurilor în care trăim, pentru ca bucureștenii să se poată bucura și în condiții speciale de aniversarea orașului lor.

”Este vorba despre un proiect care reunește o expoziție de artă urbană în mișcare: tramvaie personalizate cu grafitti, sesiunile iMapp Talks online și proiecții pe fațadele a trei clădiri importante din Piața Universității. Vorbim de un proiect desfășurat în aer liber și în online, care ajunge în cele mai importante zone din Capitală, subliniind această capacitate a artei de a traversa diverse medii și contexte sociale, precum și a sărbători orașul în acestă perioadă mai diferită.” a declarat pentru Impact.ro Cristina Lixandru, PR al serviciului public de cultură Creart.

Încă din dimineața zilei de 20 septembire, locuitorii Capitalei vor putea admira tramvaiele personalizate cu graffiti și vor putea circula cu ele până pe data de 10 decembrie.

”Liniile 1, 10, 21, 25, 27, 40, 41, care tranzitează cele mai importante zone din București, vor fi transformate într-o adevărată expoziție de artă urbană. Vorbim de cei mai importanți artiști de street art din București, coordonați de curatorul Mihai Zgondoiu, care vor crea adevărate opere pentru ochii privitorilor”, a mai declarat Cristina Lixandru.

Piața Universității

Proiecții video spectaculoase, dar scurte pentru a nu se crea aglomerație

De asemenea, ziua de dumincă va fi dedicată și proiecțiilor video. Dacă în alți ani acestea aveau loc pe fațada clădirii Parlamentului, evenimente la care se strângeau, de regulă, mii de oameni, anul acesta va fi diferit. Cele mai importante trei clădiri din zona Pieței Universității vor fi îmbrăcate în proiecții 3D, realizate de cei mai talentați artiști în domeniu, însă show-urile vor avea un timp scurt de redare, tocmai pentru a nu se aglomera zona.

”Vom avea proiecții video pe fațadele a trei clădiri din inima Capitalei: Teatrul Național, Hotel Intercontinental și Universitatea din București. Între orele 20.30-23.00 vom proiecta show-uri care celebrează Bucureștiul. Show-urile vor rula în buclă și vor fi fără sunet pentru a nu aglomera zona. Oamenii pot privi aceste proiecții ca pietoni, la o plimbare, din autobuz, sau din autoturismul propriu.”, a mai precizat reprezentantul Creart.

Pentru ca desfășurarea proiecțiilor să aibă loc în condiții de siguranță, în contextul epidemiologic acutal, polițiștii și jandarmii vor fi și ei prezenți. Durata animațiilor 3D va fi ”de maxim un minut și jumătate pentru a nu permite staționarea oamenilor.”

În plus, evenimentele dedicate Zilelor Bucureștiului vor avea și o altă componentă. Festivalul iMapp Bucharest 2020 se va desfășura în mediul online, în perioada 16-19 spetembrie. În primă fază, cele mai importante voci din lumea internațională a video mapping-ului se vor reuni în cadrul unor webinarii și conferințe cu directori ai celor mai renumite festivaluri de lumină din lume, artiști internaționali, organizatori și specialiști în video proiecție, respectiv peste 20 de speakeri în 6 sesiuni live și înregistrate, moderate de Vlad Craioveanu.

Festivalul se va încheia sâmbătă cu o restrospectivă a edițiilor din anii trecuți, evident, tot în mediul online, în care vor fi incluse cele mai bune proiecte.

Urmăriți Impact.ro și pe