VIDEO

Zelenski, discurs istoric în Parlamentul României. Președintele Ucrainei: „Ceaușescu nu putea fi convins de nimic. La fel este și în Rusia”

Ana Anitoiu, Mihnea Tălău 04.04.2022, 19:26
Zelenski, discurs istoric în Parlamentul României. Președintele Ucrainei: „Ceaușescu nu putea fi convins de nimic. La fel este și în Rusia”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi astăzi, luni, 4 martie, în cea de-a patruzecea zi de război, în Parlamentul României. Anunțul a fost făcut, joi, de președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, liberalul Pavel Popescu, în urma unei întâlniri cu o delegație ucraineană.

„Doar împreună putem învinge. Victoria Ucrainei este necesară”

UPDATE 4 APRILIE, ORA 19:00. Parlamentarii români au ținut, luni, în Parlament un moment de reculegere pentru victimele din Ucraina. În deschidere au vorbit cei doi președinți ai Senatului și Camerei deputaților, Florin Cîțu, respectiv Marcel Ciolacu. Cei doi au exprimat susținerea Ucrainei de către România. La şedinţă a fost prezent şi premierul Nicolae Ciucă.

După câteva momente de confuzie, provocate de lipsa sonorului în legătura video, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis mesajul său poporului român.

„Este începutul unei anchete, nu avem toate dovezile, toate gropile în care oamenii au fost îngropați. Militarii au torturat oamenii, sunt mult mai mulți decât cunoaștem acum. De ce au făcut asta, pe 3 aprilie? Lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele de la Bucha. Rușii au publicat un articol în care au scuzat masacrul. Articolul a descris o procedură în care justifică distrugerea a ceea ce este ucrainean. Doresc dezucraineerea țării, ștergerea numelui, moartea multor oameni.

Asta scrie agenția de stat a federației ruse unde, fără cenzură, nu se poate scrie nimic. Ce nu respectă poziția asta, nu trece de cenzură. Ei nici măcar nu se ascund, vorbesc deschis despre scopul războiului din Ucraina.

Lumea a înțeles ce se întâmplă: vor distrugerea unei națiuni. În 89 a murit Ceaușescu, după mulți ani s-a descoperit că persoana era inadecvată. S-a descoperit că trag lumea în jos, în sărăcie, refuză progresul. Regimul se baza pe frică, cenzură și poporul român s-a ridicat, s-a apărat. Ceaușescu, soția lui și anturajul lui nu puteau fi convinși de nimic. La fel este și în Rusia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ei sunt convinși că liderii europeni nu o să îi oprească, că sunt slabi. Doamnelor și domnilor, stimați români, trebuie să oprim acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți.

Trebuie să oprim împreună oamenii care vor să facă genocid în Europa. Vor să ocupe Odesa, de acolo e un pas până în Moldova. Este o țintă pentru expansiunea rusă. Este fundamental să apărăm statalitatea Moldovei și securitatea în zona Dunării, Mării Negre. Au fost impuse sancțiuni și războiul durează de 40 de zile.

Rusia trebuie privată de toate resursele, inclusiv financiare. Opriți porturile, opriți împorturile din Rusia, orice tranzit cu mărfuri. Fiecare politician trebuie să susțină, sub orice formă, Ucraina cu armament.

Va câștiga libertatea sau tirania. Militarii ruși trebuie să răspundă în fața legii pentru teritoriile ocupate în Ucraina. Pentru crimele comise. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea. Firmele românești vor ajuta la refacerea Ucrainei după război. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața aici.

Vă mulțumesc pentru tot ajutorul acordat refugiaților. Sperăm ca Rusia să renunțe la război și oamenii să se întoarcă acasă. Este o apropiere și mai mare între popoarele noastre. Vreau un dialog cu România pentru a oferi protecție minorităților din țara voastră, dar și din Ucraina”, a declarat Zelenski.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, despre mesajul lui Zelenski în Parlamentul României

Săptămâna trecută, președintele Senatului, Florin Cîțu, a anunțat pe Twitter, după o discuție cu premierul ucrainean Denîs Șmîhal, că Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României. Însă, liderul PNL nu a precizat atunci data la care se va întâmpla acest lucru.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat cu o zi înainte, la Constanța, că există o corespondență pentru pregătirea momentului în care Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului României. Deocamdată nu se știe ce mesaj va trimite liderul ucrainean.

„Este posibil să avem acest discurs în cursul zilei de astăzi. (…) E un lucru foarte important şi vorbim despre un preşedinte al unui stat suveran atacat de Rusia în acest moment, unde este un genocid, şi din acest moment eu nu mai am nicio reţinere să spun că Putin este un criminal de război.

Calea diplomatică, nu calea de Facebook şi încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Eu, până la ora 12:30 când avem un Birou permanent reunit, aştept ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Zelenski vorbeste astazi, 4 martie, in Parlamentul Romaniei
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei i-a mulțumit României

După întâlnirea cu delegația ucraineană ce a avut loc joi, Pavel Popescu a declarat că Volodimir Zelenski i-a mulțumit României pentru sprijinul acordat de la începutul războiului din Ucraina. De altfel, anterior, președintele ucrainean a declarat că România ştie ce este demnitatea şi „va fi cu noi în momentul crucial”.

„Delegația și-a exprimat recunoștința cu privire la asistența umanitară venită din partea României cât și pentru demersurile aflate în desfășurare, menite să sprijine mai concret poporul ucrainean în apărarea țării și a valorilor democratice. Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea.

Așteptăm cu nerăbdare intervenția președintelui Zelenski, care se va adresa Parlamentul României luni seara. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care astăzi arătați empatie față de cei ce fug din calea nenorocirii iscate de criminalul de război, Vladimir Putin”, a transmis Pavel Popescu.

De când președintele rus Vladimir Putin a dat ordinul pentru declanșarea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski a vorbit în parlamentele mai multor țări din Europa. Printre acestea se numără cele din Italia, Franța, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. În plus, a vorbit în cele din Statele Unite ale Americii, Canada și Japonia, precum și în plenul Parlamentului European.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat și persoanelor care au protestat împotriva războiului din Ucraina și au cerut pacea în Berna, Elveția, și în Praga, Cehia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...