WhatsApp a stârnit reacții acide în rândul utilizatorilor. Ce se întâmplă acum cu aplicația preferată a miliarde de oameni

Ana Anitoiu 16.01.2021, 14:16
WhatsApp a stârnit reacții acide în rândul utilizatorilor. Ce se întâmplă acum cu aplicația preferată a miliarde de oameni

WhatsApp a stârnit reacții acide în rândul utilizatorilor săi, care erau în medie două miliarde, anul trecut. A fost luată o decizie neașteptată în privința aplicației, ce nu va fi pe placul unora dintre cei care obișnuiesc să o folosească. Unele dintre persoanele care utilizează acest serviciu s-ar putea trezi nevoite să renunțe la el.

Ce se întâmplă acum cu WhatsApp

După ce a anunțat că va implementa forțat noi reguli referitoare la datele personale, pe 8 februarie, WhatsApp a decis să amâne această schimbare. Mai exact, cu aproximativ trei luni, până la data de 15 mai. Până atunci, utilizatorii săi vor trebui să accepte noile politici referitoare la intimitatea lor. Unii dintre cei care nu sunt de acord cu acest lucru au renunțat deja la această aplicație și au ales alternative cum sunt Telegram și Signal.

Regulile referitoare la conversațiile între utilizatorii WhatsApp nu se schimbă. Discuțiile acestora vor rămâne criptate și nu vor putea fi accesate de platforma de socializare Facebook sau de altcineva. Însă, nemulțumirea unora dintre utilizatori vine dintr-o modificare pe care aceasta o va impune.

WhatsApp a starnit reactii acide in randul utilizatorilor. Ce se intampla acum cu aplicatia preferata a miliarde de oameni
Ilustratie a utilizatorilor WhatsApp

Cum a stârnit WhatsApp reacții acide în rândul utilizatorilor

Mai exact, mărul discordiei dintre reprezentanții WhatsApp și unii dintre utilizatorii aplicației este o modificare ceva fi impusă în privința colectării unor date. Concret, vor fi accesate date personale din comunicările pe care utilizatorii le vor avea cu unele companii, în cadrul serviciilor noi de cumpărături și plăți. Acestea au fost deja lansate în Brazilia și India și este așteptată extinderea lor la nivel mondial.

Potrivit noilor clauze ale politicii de confidențialitate pe WhatsApp, acest tip de mesaje nu vor fi criptate și vor putea fi colectate și utilizate atât de Facebook, cât și de terți. Prin urmare, utilizatorii vor începe să primească reclame în funcție de ceea ce comunică cu diverse business-uri. Astfel, de exemplu, dacă vor da comandă de pizza prin intermediul aplicației, vor vedea mai multe reclame la astfel de produse în serviciile Facebook.

Alte detalii prin care WhatsApp și-a supărat o parte dintre utilizatori

De asemenea, unii utilizatori sunt deranjați de faptul că WhatsApp nu a spus clar ce tip de date va colecta. Unele persoane suspectează că exprimarea ar fi vagă în mod intenționat în această privință, pentru a putea colecta cât mai multe categorii de date personale ale celor care o folosesc. Pe de altă parte, nici unele branduri nu sunt mulțumite de noile condiții ce vor fi impuse. Acestea vor fi nevoite să plătească Facebook atât pentru cumpărarea de reclamă, cât și pentru accesul la API-ului fără de care nu au permisiunea să ofere servicii şi să vândă produse prin intermediul WhatsApp.

Milioane de utilizatori au decis să schimbe aplicația WhatsApp cu un serviciu similar. Astfel, Signal s-a trezit cu o medie situată între 800.000 şi un milion de cereri de înscriere, motiv pentru care a întâmpinat dificultăți de funcționare. Telegram a depășit pragul de 500 de milioane de utilizatori, iar în ultima vreme a înregistrat, în medie, 25 de milioane de utilizatori la 72 de ore, conform datelor oficiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...