Vremea o ia razna în România. Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale în multe județe din țară

Olteanu Mariana 05.08.2023, 14:56
Vremea o ia razna în România. Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale în multe județe din țară

Nici în următoarele zile nu vom scăpa de vremea extremă. Se pare că, 19 județe din țară intră sub avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă. Alerta meteo va intra în vigoare în cursul zilei de astăzi.

Cod portocaliu de vreme rea

Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea. Codul portocaliu de vreme rea va intra în vigoare în cursul zilei de astăzi, la ora 18 și va fi valabil până duminică dimineață. Sunt așteptate ploi torențiale, grindină și vijelii în nouă județe. Tot în cursul zilei de astăzi va intra în vigoare și un cod galben de furtuni , în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei.

Te-ar putea interesa și: ANM anunță ploi și vijelii. Unde lovește vremea rea. Cod portocaliu și galben de vreme rea

Ce spun meteorologii?

Potrivit meteorologilor, codul galben de furtuni va fi intra în vigoare în intervalul 5 august, ora 13.00 – 6 august, ora 10.00. Vizate de această avertizare sunt mai multe regiuni din Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Sunt așteptate averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. Se vor acumula cantuități de apă de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Potrivit informațiilor specialiștilor, pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va manifestă îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

Totodată, va intra în vigoare un alt cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată. De data aceasta, alerta meteo va fi valabilă în intervalul 5 august, ora 18.00 – 6 august, ora 10.00 și vizează județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba.

Sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. Și, în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

Te-ar putea interesa și: Valul tropical care lovește România din nou! Alertă meteo ANM, e cod portocaliu de caniculă

Ce zone vor fi afectate de caniculă

În timp ce în alte regiuni plouă, altele se topesc. În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei se va instala canicula.

Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă (5 august) în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei va fi caniculă, disconfortul termic se va menține ridicat, în timp ce indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temepraturi maxime cuprinse între 33 și 37 de grade.

Te-ar putea interesa și: Alertă ANM. Cod portocaliu de furtuni puternice și grindină. Harta zonelor vizate

Urmăriți Impact.ro și pe