Alertă ANM. Cod portocaliu de furtuni puternice și grindină. Harta zonelor vizate

Mihnea Tălău 30.07.2023, 12:23
Alertă ANM. Cod portocaliu de furtuni puternice și grindină. Harta zonelor vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu vine cu vești bune. Cea mai mare parte a ţării se află sub avertizare de ploi şi vijelii de duminică de la prânz până luni dimineață. Meteorologii au anunțat cod galben de vânt și instabilitate atmosferică.

Vijelii, averse de ploaie, descărcări electrice și grindină

Duminică seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Pentru același interval, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.

Ploile vor fi torențiale, în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Disconfort termic ridicat

O avertizare cod galben vizând intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică este valabilă în perioada 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00

Duminică, în regiunile sudice şi local în cele vestice şi estice disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă şi să depăşească pragul critic de 80 de unităţi, iar în zonele joase din Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 şi 36 de grade.

Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a ţării.

Meteorologii avertizează populația din zonele vizate să fie extrem de precaută și să urmărească cu atenție informațiile actualizate privind starea vremii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...