Vremea la extreme în România. De la temperaturi de 20 de grade la ger. Iarna se instalează în țară

Ioana Bucur 11.12.2022, 17:50
Vremea la extreme în România. De la temperaturi de 20 de grade la ger. Iarna se instalează în țară

Vreme la extreme în România. După cea mai călduroasă zi de 11 decembrie din ultimele șase decenii, cu temperaturi maxime de aproape 20 de grade Celsius, frigul va pune stăpânire pe țară. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță ger și ninsori.

De la maxime de 20 de grade, la ger. Iarna își intră în drepturi

A fost o zi a recordurilor. Weekendul s-a încheiat cu cea mai călduroasă zi de 11 decembrie din ultimele șase decenii, valorile afișate de termometre depășind cu aproape 15 grade mediile considerate normale pentru această perioadă a anului.

Situația se va schimba radical, însă, în perioada următoare. Potrivit meteorologilor, frigul se va instala în România începând de săptămâna viitoare. Vremea se va răci brusc, cu diferențe de temperaturi, în decurs de câteva zile, de până la 30 de grade Celsius.

Astfel, anunță specialiștii ANM, dacă duminică s-au înregistrat 20-21 de grade în sud-estul ţării, în câteva zile minimele vor deveni negative în aproape toată țara și vor coborî sub -10 grade, mai ales în depresiuni.

„De mâine, ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi aș putea spune, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice, până la 20-21 de grade în partea de sud-est a teritoriului.

Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor.

La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice. Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă”, a transmis Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3.

Vremea la extreme în România. De la temperaturi de 20 de grade la ger. Iarna se instalează în țară

Unde va ninge

În noaptea de duminică spre luni se așteaptă lapoviță și chiar și ninsori în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în zonele montane: „Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri. Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni”.

„Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă.

Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...