Volodimir Zelenski, primit de Joe Biden în SUA. „Suntem alături de ucraineni” Președintele american a promis sprijin militar prin sistemul Patriot

Elena Avramescu, Anca Manolica 21.12.2022, 22:26
Volodimir Zelenski, primit de Joe Biden în SUA. „Suntem alături de ucraineni” Președintele american a promis sprijin militar prin sistemul Patriot

În cursul zilei de astăzi are loc o vizită care va marca istorie. Astfel că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat chiar de către omologul său american, Joe Biden, la Casa Albă, conform surselor politice citate de presa internațională și ucraineană.

Întâlnire istorică între Joe Biden și Volodimir Zelenski

Update ora 22:20. Joe Biden a dat asigurări că Ucraina va fi susținută în continuare împotriva agresiunilor Kremlinului. La întâlnirea cu omologul său ucrainean, acesta a lăudat eroismul poporului şi exemplu pe care îl dau întregii lumi prin curajul şi rezistența lor.

„Ne bucurăm că v-ați întors și că ați reușit să faceți această călătorie ca să fiți alături de noi. Este o onoare să fim alături de dumneavoastră în apărarea față de războiul brutal stârnit de Putin.

Au trecut 300 de zile, e greu de crezut. Ați trecut prin multe lucruri din cauza asaltului brutal comis de Putin asupra Ucrainei și a dreptului său de a exista ca națiune, ca și împotriva ucrainienilor.

Este un război care a escaladat împotriva civililor, a orfelinatelor, a unor ținte civile, lucrări de infrastructură, încercând, de asemenea, să folosească iarna ca pe o armă.

Cu toate acestea, ucrainienii continuă și recunosc acest lucru în mod foarte sincer să-i inspire pe toți cei din lume care văd de ce curaj au dat dovadă, de rezistență și de hotărâre pentru viitor.

Americanii sunt mândri să fie alături de ei, atât democrații, cât și republicani, ca și aliații din Europa, din Japonia și din alte locuri ca să asigure ajutorul financiar,  umanitar și asistența de securitate de care aveți nevoie și de care vom vorbi astăzi.

Vă ajutăm pentru apărarea aeriană, astfel încât Ucraina să se poată apăra singură. Și vom vorbi și despre rachete, despre antrenarea armatei dumneavoastră.

Vom continua să impunem sancțiuni costisitoare asupra Kremlinului și vom sprijini Ucraina ca să ajungem la o parte dreaptă.

Domnule președinte, Statele Unite sunt alături de dumneavoastră, de ucrainieni. Dumneavoastră sunteți un adevărat lider.”, a spus Joe Biden, la Casa Albă.

Update ora 21:50. Președintele ucrainean a sosit în Statele Unite, în prima sa vizită externă de la începutul invaziei rușilor în Ucraina. Zelenski a ajuns deja la Casa Albă, acolo unde a fost întâmpinat de Joe și Jill Biden. Cei doi șefi de stat s-au retras pentru discuții, iar la finalul ei vor avea o conferință de presă.

Înainte de întâlnirea oficială, liderii de stat au făcut scurte declarații. Președintele american a vorbit despre cele 300 de zile de război de pe teritoriul ucrainean.

„Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva războiului brutal purtat de Putin. E greu de crezut că de 300 de zile treceți prin asta, iar Putin a atacat brutal dreptul ucrainenilor de a exista ca națiune. Atacul asupra poporului ucrainean nevinovat nu are alt motiv decât intimidarea”, a spus Biden.

Președintele SUA a adăugat că Putin „încearcă să folosească iarna ca armă”, atacând infrastructura energetică a Ucrainei și a dat asigurări că americanii, împreună cu aliații europeni, sunt alături de Ucraina. De asemenea, a susținut că ucrainenii trebuie să ajungă la o „pace justă”.

Decizie importantă la Washington: Ucraina va primi sistemul Patriot capabil să doboare rachetele de croazieră ruse

Șeful diplomaţiei americane a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană cel mai sofisticat pe care îl deține, Patriot,

„Tranşa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane la o altitudine net superioară celei la îndemâna sistemelor de apărare care au fost furnizate până acum.

Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va fi nevoie, astfel încât Kievul să poată continua să se apere şi să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor când va veni momentul.”, a declarat Antony Blinken într-un comunicat.

Acest sistem face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din acești bani, un miliard de dolari vor merge către furnizarea Ucraina de „capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse”, în timp ce restrul de 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Update ora 20:20. Tot astăzi, Vladimir Putin a anunțat obiectivele militare pentru anul viitor și a amenințat din nou cu armele nucleare. Liderul de la Kremlina spus că îi consideră în continuare pe ucraineni un „popor de fraţi”, adăugând că nu țara sa este de vină pentru războiul din Ucraina, notează BBC.

În timpul discursului său, acesta a spus că luptele din Ucraina sunt „rezultatul politicii unor ţări terţe” şi că Occidentul a „spălat pe creier” fostele republici sovietice, începând cu Ucraina.

– Știrea inițială –

Miercuri, 21 decembrie, președintele Ucrainei este așteptat la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden. Acest lucru este surprinzător deoarece este prima sa călătorie în străinătate de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina ordonată de Vladimir Putin în 24 februarie.

Mai mulți oficiali aflați sub rezerva anonimatului au declarat presei din SUA că sunt șanse destul de mari ca Zelenski să se adreseze Congresului american. Momentan nu a fost oferită o confirmare oficială a vizitei lui Zelenski în SUA sau a planurilor legate de o asemenea deplasare din Kiev, iar acest lucru este strict legat din motive de securitate. Cu toate acestea, presa ucraineană a relatat în primele ore ale acestei zile că Volodimir Zelenski se află deja în drum spre Washington.

Vizita președintelui Zelenski, în afara granițelor Ucrainei, este destul de greu de realizat, mai ales că SUA se află la o distanță destul de mare, ceea ce o poate face nesigură. Acest lucru presupune măsuri speciale de securitate care pot impune schimbarea planurilor în orice moment. În acest sens, chiar dacă detaliile vizitei nu au fost încă anunțate, poliția a intensificat măsurile de securitate aferente vizitei de astăzi.

Președintele Joe Biden este cel care îl va întâmpina pe Volodimir Zelenski la Casa Albă, iar vizita președintelui ucrainean pare să coincidă cu intenția Administrației americane de a trimite un nou pachet de asistență pentru apărare ce va include sisteme de rachete Patriot.

Volodimir Zelenski acuză. Forțele ruse a distrus o treime din centralele electrice din Ucraina
Presedintele Volodimir Zelenski

Momentan, Casa Albă nu a comentat pe tema unei posibile vizite sau a unui anunț al lui Biden despre noul ajutor militar și pachetul de asistență militară, însă sunt șanse mari ca să facă anunțul despre noul ajutor oferit Ucrainei de 1,8 miliarde de dolari chiar în timpul vizitei președintelui Zelenski la Casa Albă. În plus, sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi incluse în acest nou pachet.

Se pare că planificarea unei vizite în SUA a președintelui Ucrainei a fost sugerată de președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în scrisoarea de marți adresată membrilor Congresului. Președintele Camerei le-a transmis să fie prezenți fizic la lucrările de miercuri seară la încheierea sesiunii.

„Vă rog să fiți prezenți la sesiunea noastră de miercuri seară pentru a da o atenție deosebită democrației”, a scris ea în scrisoarea către membrii Congresului, fără să ofere mai multe detalii.

Această vizită neanunțată într-o țară străină a președintelui ucrainean nu va face altceva decât să marcheze o premieră de la începutul războiului, ținând cont că Zelenski nu a părărit Ucraina pentru a-și susține poporul și luptătorii după invadarea rușilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...