Condițiile de pace pe care Rusia le-a transmis Ucrainei. La ce trebuie să renunțe Volodimir Zelenski

Beatrice Dumitru 14.12.2022, 13:14
Condițiile de pace pe care Rusia le-a transmis Ucrainei. La ce trebuie să renunțe Volodimir Zelenski

După nouă luni de lupte crunte în care au murit mii de oameni, cheia războiului Rusiei împotriva Ucrainei se află în cele patru regiuni anexate de Rusia prin referendumuri considerate ilegale de comunitatea internațională. Volodimir Zelenski a făcut o propunere de pace în trei pași, insă Kremlinul nu a fost de acord. Iată ce a transmis Rusia.

Ce condiții a pus Rusia pentru terminarea războiului

În Crimeea, în februarie 2014, nu în februarie 2022, a început invazia și ocuparea Ucrainei de către Rusia, iar Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Moscova se va încheia atunci când țara sa își va elibera toate teritoriile și își va restabili integritatea teritorială. El a precizat că recucerirea tuturor teritoriilor ucrainene va marca sfârșitul războiului împotriva Rusiei.

Răspunsul Rusiei a fost promt și a respins propunerea de pace a lui lui Volodimir Zelenski de a începe retragerea trupelor ruse în perioada Crăciunului, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Ucraina trebuie să accepte noi „realități” teritoriale. Este vorba despre cele patru regiuni, Zaporojie, Donețk, Lugansk și Herson, despre care Peskov a susținut că sunt „subiecți noi care au apărut în Federația Rusă ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii”, notează Kyiv Post.

Condițiile de pace pe care Rusia le-a transmis Ucrainei. La ce trebuie să renunțe Volodimir Zelenski
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Volodimir Zelenski vrea un „summit mondial pentru pace”

Însă liderul de la Kiev rămâne ferm și susține că Vladimir Putin trebuie să oprească atacurileși să-și retragă trupele din toate teritoriile ucrainene pe care le ocupă ilegal. Pe 12 decembrie, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7 să susțină propunerea sa pentru un „summit mondial pentru pace” pentru Ucraina.

„Indiferent ce intenționează să facă agresorul, atunci când lumea este cu adevărat unită, atunci lumea, nu agresorul, determină modul în care se dezvoltă evenimentele”, a spus Volodimir Zelenski.

Pe 9 decembrie, fostul premier britanic Boris Johnson, care a arătat un sprijin ferm pentru Ucraina, a scris în „Wall Street Journal” că negocierile de pace cu Rusia sunt imposibile și că războiul din Ucraina se poate termina doar cu înfrângerea lui Vladimir Putin.

Liderii G7 s-au angajat să acorde „sprijin neclintit și solidaritate Ucrainei”, promițând să doteze țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând „războiul de agresiune” în curs al Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...