Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră. Pregăteşte acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Elena Avramescu 15.12.2022, 07:44
Volodimir Zelenski, anunț de ultimă oră. Pregăteşte acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un anunț important în cursul serii de miercuri, spunând că Ucraina pregăteşte mai multe acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene a ţării. În acest sens, Zelenski a avut o şedinţă cu Statul Major al armatei ucrainene, după ce s-au înregistrat progrese destul de mari pentru înzestrarea Ucrainei cu sisteme mai moderne şi mai puternice de „protecţie a cerului”.

Ucraina are în plan noi acorduri pentru consolidarea apărării antiaeriene

„Astăzi am avut o şedinţă a Statului Major. Am vorbit, în special, despre protecţia cerului. Ne consolidăm în mod constant apărarea aeriană şi apărarea antidronă. Şi facem totul pentru a obţine sisteme mai moderne şi mai puternice pentru Ucraina.

Săptămâna aceasta am făcut progrese importante în ceea ce priveşte problema apărării aeriene. Pregătim acorduri care vor consolida capacităţile noastre de apărare şi vor oferi Ucrainei mai multe capacităţi operaţionale”, a notat Volodimir Zelenski miercuri, în mesajul video transmis compatrioţilor ca în fiecare seară.

Se pare că administraţia lui Joe Biden are în plan să trimită sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, astfel că în decursul acestei săptămâni o să fie anunțat acest lucru. După ce sunt puse la punct toate planurile, este de aşteaptat ca sistemele Patriot să fie expediate în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiţi să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania.

Se pare că trupele ucrainene solicită de multe luni baterii Patriot, dar nu au confirmat încă dacă SUA au fost de acord să le trimită.

Modificari teritoriale in Europa? Urmeaza referendum pentru alipirea la o alta tara
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a vorbit și despre atacul cu drone iraniene care a vizat miercuri dimineaţa capitala Kiev, astfel că toate cele 13 drone lansate de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

„Nu există calm pe linia frontului. Nu există nimic uşor şi simplu. Fiecare zi, fiecare metru sunt câştigate extrem de greu. Mai ales în cazul în care întreaga tactică a ocupanţilor se reduce la a distruge cu artileria tot ceea ce se află în faţa lor, astfel încât să rămână doar ruine şi cratere în pământ.

Rusia distruge oraş după oraş în Donbas, cum ar fi Mariupol, Volnovaha, Bahmut. Apărarea în astfel de condiţii nu este doar eroism, este ceva mai mult. Şi le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care rezistă presiunii ocupanţilor”, a mai spus Zelenski.

În încheiere, președintele ucrainean a ținut să-i asigure pe ucraineni că va lupta pentru continuarea demersurilor pentru crearea unui tribunal special pentru agresiunea rusă.

„Astăzi am făcut apel la prietenii noştri din Europa şi la membrii Parlamentului European să îşi intensifice eforturile pentru ca tribunalul să devină în sfârşit operaţional. Statul terorist trebuie să poarte responsabilitatea pentru fiecare oraş ucrainean incendiat, pentru fiecare viaţă distrusă a poporului nostru”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...