Vladimir Putin trimite spioni în inima Vestului. Plan descoperit în ultimul moment

Beatrice Dumitru 17.06.2022, 10:50
Vladimir Putin trimite spioni în inima Vestului. Plan descoperit în ultimul moment

Serviciul secret olandez a dezvăluit detalii despre o operațiune pe care a desfășurat-o pentru a împiedica un spion rus să intre în Curtea Penală Internațională de la Haga, unde sunt investigate presupusele crime de război comise de forțele ruse în Ucraina. Acesta avea un plan foarte bine pus la punct pentru a putea să intre în Țările de Jos.

Spion rus prins în Țările de Jos

Curtea Penală Internațională, cu 123 de state membre, a deschis o investigație în Ucraina la doar câteva zile după ce Vladimir Putin și-a trimis trupele, pe 24 februarie, și instrumentează acuzațiile de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Identificat de serviciul secret olandez (AIVD) drept Serghei Vladimirovici Cherkasov, spionul rus a creat o povestire elaborată timp de ani de zile pentru a încerca să intre în Țările de Jos ca cetățean brazilian, pentru un stagiu la Curtea Penală Internațională din Haga în aprilie, a declarat șeful agenției.

 Vladimir Putin trimite spioni în inima Vestului. Plan descoperit în ultimul moment
Curtea Penală Internațională invetighează presupusele crime de război din Ucraina.

Serviciul secret olandez a împiedicat un ofițer rus de informații să obțină acces ca stagiar la Curtea Penală Internațională. AIVD îl consideră o amenințare la adresa securității naționale și serviciul a informat Serviciul Olandez de Imigrare și Naturalizare într-un raport oficial. Din aceste motive, ofițerului de informații i s-a refuzat intrarea în Țările de Jos în aprilie și a fost trimis înapoi în Brazilia cu primul zbor”, a spus agenția într-un comunicat, adăugând că individul lucra pentru agenția rusă de informații militare GRU, notează Euronews.

Planul spionului rus pentru a intra în Olanda

Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei a precizat că bărbatul, care s-a prezentat sub identitatea de Viktor Muller Ferreira, a fost ridicat de pe un aeroport olandez. Pe de altă parte, poliția federală din Brazilia a declarat că Cherkasov a fost arestat și este urmărit penal pentru folosirea de documente false.

Serviciul olandez a publicat un document de patru pagini în care dezvăluie cum și-a inventat Cerkasov acoperirea. Aceasta include o poveste despre o familie cu un istoric zbuciumat, detalii dintr-un club unde îi plăcea să asculte muzică electronică, dar și care este restaurantul lui favorit din Brazilia, unde mânca tocăniță de fasole ieftină, scrie Reuters.

Cherkasov a folosit o identitate de acoperire bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia și cu GRU, în special”, se arată în comunicat.

Nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, dar Kievul a acceptat jurisdicția instanței și lucrează cu parchetul pentru a investiga posibile crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul său. Procurorul instanței a declarat în mai că Moscova ar trebui să coopereze cu investigațiile sale privind presupusele crime de război din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...