Rusia ar putea fi acuzată de crime de război și crime împotriva umanității de Curtea Penală Internațională

Gabriela del Pupo 25.02.2022, 10:57
Rusia ar putea fi acuzată de crime de război și crime împotriva umanității de Curtea Penală Internațională

Curtea Penală Internațională a anunțat în această dimineață că urmărește desfășurarea invaziei din Ucraina și că Rusia ar putea fi acuzată de crime de război și crime împotriva umanității. Anunțul vine după ce mai multe țări occidentale nu au fost de acord în cursul serii de ieri să adopte în Parlamentul European cele mai dure sancțiuni pentru Federația Rusă.

„Biroul meu își poate exercita jurisdicția și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina”

Procurorul Karim Khan și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la invazia rusă a Ucrainei și a declarat că instanța ar putea investiga posibile crime de război din țară, potrivit unui comunicat transmis Reuters.

Am urmărit desfășurarea evenimentelor din jurul și din Ucraina cu o crescândă îngrijorare. Reamintesc tuturor părților care desfășoară ostilități pe teritoriul Ucrainei că biroul meu își poate exercita jurisdicția și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina, spune oficialul.

Analist de la Chisinau: Rusia va impune federalizarea Republicii Moldova

Rusia retrasă din Curtea Penală Internațională

Președintele rus Vladimir Putin a semnat în 2016, după anexarea Crimeei din 2014, un decret prin care retrage Rusia din Curtea Penală Internațională, care judecă acuzații grave precum genocide şi crime împotriva umanității.

Putin semnase în 2000 Tratatul de la Roma care înfiinţează Curtea de la Haga, însă Rusia nu a ratificat documentul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...