Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc astăzi în Uzbekistan. Gestul este văzut ca un front comun împotriva Occidentului

Elena Avramescu 15.09.2022, 07:46
Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc astăzi în Uzbekistan. Gestul este văzut ca un front comun împotriva Occidentului

În ultimele zile, trupele rusești au bifat o serie de înfrângeri în Ucraina, lucru deloc plăcut pentru președintele Puin, care nu înregistrează succesul pe care și-l dorea și pe care-l anticipa. Astfel că Moscova încearcă vrea să beneficieze de sprijinul Beijingului pentru invazie înainte ca Vladimir Putin să se întâlnească săptămâna aceasta cu liderul chinez Xi Jinping.

Vladimir Putin, întâlnire importantă cu Xi Jinping

UPDATE 15 septembrie, ora 7:45. În cursul zilei de astăzi, Xi Jinping și Vladimir Putin au programată o întâlnire în Uzbekistan pentru un summit regional care este văzut ca un front împotriva Occidentului.

În plus, la summitul regional de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), organizat în oraşul Samarkand, urmează să ajungă și liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări. Cu toate că vineri va avea loc principala reuniune a acestui summit, întâlnirea dintre preşedinţii chinez şi rus va fi organizată de joi, fiind considerată cea mai importantă deaorece ţările lor se află în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Putin își dorește să demonstreze că Rusia nu este izolată pe scena mondială, iar Xi vrea să își consolideze statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat. Această întâlnire este văzută ca un gest de sfidare de către SUA.

Odată cu acest sumit, au fost restricţionate deplasările la Samarkand, aeroportul a fost închis pentru zborurile comerciale, iar școlile rămân închise astăzi și mâine.

Xi Jinping a mers în cursul zilei de miercuri în Kazahstan, fix înainte de summit, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev.

Se pare că ultima întâlnire care a avut loc dintre Putin şi Xi s-a petrecut în luna februarie a acestui an, atunci când preşedintele rus a vizitat Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cu numai câteva zile înainte de lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Știre inițială

În cursul zilei de sâmbătă, trupele ruse au decis să abandoneze orașul strategic Izium, care este principalul bastion din nord-estul Ucrainei, la scurt timp după ce ucrainenii au lansat o contraofensivă fulgerătoare. Aceasta este considerată cea mai mare înfrângere a Moscovei de când soldații ruși s-au retras din zona Kievului în luna martie, fiind un indiciu clar că războiul se află într-o nouă fază.

Mai mult, în ultimele zile, trupele ucrainene au putut să recucerească mai mult de 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, ceea ce reprezintă mai mult decât toate cuceririle Moscovei în Ucraina din luna aprilie și până în prezent.

Astfel că, în prezent, oficialii ruși și chinezi au decis să se unească înainte de întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping care va avea loc în cadrul unui summit în Uzbekistan și va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invadării Ucrainei. Alte câteva țări înafară de Rusia și China au declarat că vor merge la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), fiind vorba despre India, Kazahstan, Kârgâztan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că un lider extrem de important chinez și-a exprimat sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Li Zhanshu, un cunoscut apropiat al lui Xi și al treilea cel mai important lider al Partidului Comunist Chinez, s-a întâlnit în decursul săptămânii trecute cu Viaceslav Volodin, președinte al Dumei de Stat din Rusia, dar și cu alți parlamentari ruși la Moscova, unde a dat asigurări oficialilor ruși, notând faptul că Beijingul sprijină pe deplin Rusia în privința problemelor care reprezintă interesele sale vitale.

Vladimir Putin, intalnire de foc cu liderul chinez Xi Jinping
Vladimir Putin si Xi Jinping

„Vedem că SUA și aliații săi NATO își extind prezența în apropiere de granițele Rusiei, amenință securitatea națională și viețile cetățenilor ruși. Înțelegem întru totul necesitatea tuturor măsurilor luate de Rusia pentru a-și proteja interesele cheie.

Noi ne oferim ajutorul. Despre problema ucraineană, vedem cum au pus Rusia într-o situație imposibilă. Iar în acest caz, Rusia a făcut o alegere importantă și a răspuns cu fermitate”, a notat Li Zhanshu, potrivit rușilor.

Astfel că nu este de mirare faptul că Beijingul a refuzat să condamne invazia rusească a Ucrainei, neconsiderând că operațiunile militare de acolo reprezintă un „război”. În plus, China a susținut de multe ori că NATO și SUA sunt responsabile pentru conflictul declanșat.

Li a ținut să mai afirme că țara sa va continua să lucreze cu Rusia pentru a-și oferi sprijin reciproc în probleme care țin de principalele interese și îngrijorări ale celor două țări, și chiar a criticat sancțiunile impuse împotriva Rusiei și a cerut o mai bună cooperare cu Moscova.

Însă incoerențele dintre declarația Beijingului și cea a Moscovei au reușit să atragă atenția experților.

„Versiunea rusească a mers mult mai departe decât cea chineză. Dacă nu au primit aprobarea Beijingului, asta s-ar putea să îi enerveze pe unii de la Beijing”, a spus Brian Hart, cercetător al China Power Project de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Nu de puține ori, Moscova și Beijingul au declarat că se sprijină reciproc, însă ultimele evenimente din Ucraina ar putea să ducă la o dilemă serioasă pentru China, la doar câteva săptămâni înainte ca Xi să obțină un al treilea mandat la conducerea Chinei în urma unei întâlniri foarte importante din cadrul Partidului Comunist.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...