Președintele Chinei, Xi Jinping, la summitul BRICS: „Sancțiunile occidentale înarmează economia mondială”

Mihnea Tălău 23.06.2022, 08:53
Președintele Chinei, Xi Jinping, la summitul BRICS: „Sancțiunile occidentale înarmează economia mondială”

Liderul chinez Xi Jinping a dat tonul unui summit virtual cu liderii principalelor economii emergente într-un discurs ascuțit miercuri seară, în care a denunțat sancțiunile ca fiind o „armă” care „înarmează” economia globală și a îndemnat la unitate în fața provocărilor financiare.

După pandemie, „provocări de securitate”

Xi, care a vorbit la un forum de afaceri înaintea summitului virtual de joi cu liderii din blocul economic BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a descris lumea ca fiind într-un moment critic, în timp ce se străduiește să își revină după pandemie, în contextul a ceea ce el a numit noi „provocări de securitate”.

„Tragediile trecutului ne spun că hegemonia, politica de grup și confruntarea între blocuri nu aduc pace sau securitate; ele duc doar la războaie și conflicte”, a declarat el prin intermediul unui link video, potrivit CNN.

Comentariile au părut a fi o referire voalată la Statele Unite și la NATO, pe care Beijingul le-a acuzat în mod repetat că au provocat agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru toți cei din lume. Ea ne reamintește că încrederea oarbă în așa-numita ‘poziție de forță’ și încercările de a extinde alianțele militare și de a căuta propria securitate în detrimentul altora nu vor face decât să ne aducă într-o dilemă de securitate”, a declarat Xi.

De asemenea, el a țintit sancțiunile occidentale, spunând că astfel de penalizări sunt o „sabie cu două tăișuri” care a înarmat economia globală și va „aduce prejudicii popoarelor lumii”.

În schimb, țările ar trebui să „îmbrățișeze solidaritatea și coordonarea”, a spus el, prezentând totodată noile inițiative de dezvoltare și securitate ale Chinei ca fiind proiecte.

Rusia își redirecționează fluxurile comerciale

Comentariile oferă o perspectivă asupra priorităților Chinei, care găzduiește summitul anual al BRICS – un eveniment virtual la Beijing care este, de asemenea, prima întâlnire a președintelui rus Vladimir Putin într-un forum cu liderii marilor economii globale de la invazia din Ucraina de la începutul acestui an.

Vladimir Putin, despre armele nucleare „Toţi trebuie să ştie ce avem şi ce vom folosi dacă este necesar”
Vladimir Putin

În propriul său discurs video la evenimentul de miercuri, Putin a declarat că Rusia își „redirecționează” fluxurile comerciale către țările BRICS și alți „parteneri internaționali de încredere”, potrivit unei transcrieri a Kremlinului.

De asemenea, el a respins acțiunile economice occidentale, afirmând că „sancțiunile motivate politic” și „mecanismele de exercitare a presiunii asupra concurenților” subminează afacerile globale și sunt „contrare bunului simț și logicii economice de bază”.

Sancțiunile au fost un instrument cheie folosit de guvernele occidentale și aliații lor împotriva Rusiei în urma invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina, în încercarea de a o presa să renunțe la asaltul brutal, care a declanșat o criză umanitară și acuzații de crime de război împotriva civililor ucraineni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...