Reușită majoră pentru Ucraina. Se întrevede o rază de speranță după ce mai mult de 20 de localități au fost recucerite

Elena Avramescu 12.09.2022, 13:29
Reușită majoră pentru Ucraina. Se întrevede o rază de speranță după ce mai mult de 20 de localități au fost recucerite

Realizare formidabilă pentru trupele ucrainene, care au reușit să recucerească mai mult de 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, ținând cont de faptul că avansul rapid în estul ţării încă nu s-a terminat. Anunţat a fost făcut în această dimineaţă, de către Statul Major al forţelor armate ucrainene, potrivit DPA.

Ucraina a recucerit peste 20 de localități

„Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă”, găsim notat într-un raport emis de Statul Major al forţelor armate ucrainene.

Tot în acest raport s-a menționat faptul că două comunităţi din nordul regiunii Harkov, mai precis Veliki Burluk şi Dvoricina, au fost abandonate în cele din urmă de către trupele ruse. Se pare că din cauza presiunii majore a contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunţat că vor fi retrase trupelor din Harkov în weekend, la mai mult de jumătate de an de la începerea războiului.

Tot Ministerul rus al Apărării a ținut să mai mențioenze faptul că unicul motiv pentru retragerea trupelor a fost regruparea strategică a unităţilor.

În plus, trupele ruse au plecat din oraşul Svatov din regiunea Lugansk, cu toate că miliţiile separatiste sunt încă în acel loc.

„Dat fiind avansul ucrainenilor, Rusia a dispus cel mai probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov ocupată, la vest de râul Oskil. Succesele rapide ale ucrainenilor au implicaţii semnificative pentru întreaga strategie operaţională a Rusiei. Majoritatea forţelor din Ucraina sunt cel mai probabil obligate acum să prioritizeze acţiunile de apărare de urgenţă”, au declarat, în cursul zilei de astăzi, serviciile de informaţii britanice.

Razboi in Ucraina

Rușii abandonează armele și fug de bombardamente

În același timp, se pare că trupele rusești abandonează cantități mari de arme în timp ce fug de o ofensivă masivă a Ucrainei, care i-a lăsat neajutorați. Recent au apărut noi imagini care arată că oamenii lui Vladimir Putin au fugit, lăsând astfel în urmă mai multe tancuri și alte echipamente în fața asaltului. Acest lucru i-a făcut pe unii specialiști să susțină că este „începutul sfârșitului” războiului.

„Cred că este începutul sfârșitului pentru ocupanții ruși. Ei fugeau literalmente de pe pozițiile lor, lăsându-și lucrurile și îndreptându-se spre teritoriile ocupate. Cred că urmează câștiguri mai semnificative. Am văzut unități mici de până la cinci dintre băieții noștri pe jos care distrugeau un număr mare de vehicule rusești – trei tancuri la un moment dat.

Au lăsat o cantitate uriașă de vehicule și muniție. Nu am putut să le transferăm sau să le evacuăm pe toate în spatele nostru. Erau o mulțime de uniforme care zăceau pe acolo. I-am prins pe unii dintre ei încercând să evadeze în haine civile. Unii ruși nu au reușit să distingă propriile forțe, de trupele ucrainene care înaintau”, a declarat pentru Telegraph un soldat ucrainean în vârstă de 25 de ani, pe nume Marty.

Pânp în clipa de față, trupele ucrainene au eliberat în jur de 1.600 de kilometri pătrați de teritoriu, iar orașul-cheie Izium se află acum în mâinile ucrainenilor, la numai 80 de kilometri de granița cu Rusia, în timp ce trupele Moscovei se retrag cu disperare în încercarea de a păstra teritoriul pe care l-au capturat.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...