Vinuri premium, sub brandul Universității din Craiova. Stațiunea didactică “Banu Mărăcine” intră pe harta vini-viticolă a României

Alexandrina Toader 29.09.2021, 18:02
Vinuri premium, sub brandul Universității din Craiova. Stațiunea didactică “Banu Mărăcine” intră pe harta vini-viticolă a României

Miercuri a fost inaugurată o linie complet nouă de producție. Investiția se ridică la aproximativ un million de lei, iar banii sunt din bugetul propriu al Universității din Craiova.

Stațiunea didactică “Banu Mărăcine” intră pe harta vini-viticolă a României

Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” a fost aproape complet retehnologizată. Au fost achiziționate utilaje pentru recepția și prelucrarea strugurilor, cisterne de fermentare și macerare, pompe pentru transferul mustului, precum și un agregat de răcire. Cu ajutorul echipamentelor, Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” va putea să producă toată gama de vinuri albe, roze, roșii și aromate de înaltă calitate, cu denumire de origine controlată.

Banu Mărăcine a fost un brand și vinurile de Banu Mărăcine au dominat piața românească și nu numai, au câștigat multe medalii la concursuri naționale și internaționale și era păcat ca această stațiune să nu fie pusă în valoare, a declarat Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova.

Statiunea didactica Banu Maracine”intra pe harta vini-viticola a Romaniei
Vita de vie

Beneficiarii investiției sunt studenții Universității din Craiova. Pentru ei va fi amenajată acolo și o sală de curs, dar numai atunci când va scădea numărul cazurilor de covid.

Studenții vor putea face practică aici, așteptăm să se termine pandemia, dar deocamdată eu nu imi asum riscul să îi aduc aici pe studenți în aceste condiții cu totul deosebite. Vom face vinuri pentru piață, dar aici, vom merge pe un sistem apropiat de cel medical, unde titularul cursului este și șeful de secție. De exemplu, eu sunt titularul cursului de Oenologie și aici avem partea practică, a precizat Constantin Băducă, directorul stațiunii.

Stațiunea Didactică “Banu Mărăcine” deține și exploatează o plantație de viță de vie de 10 ha. Aceasta a fost înființată în anul 2016, prin programul de reconversie în sectorul viti-vinicol. Plantația cuprinde 5 soiuri de calitate și este amplasată într-un areal care dispune de condiții pedo-climatice favorabile.

Urmăriți Impact.ro și pe