Viktor Orban, îndemn pentru naționaliștii creștini din Europa și SUA: „Să ne unim forțele”. Aplauze și ovații, în Texas

Mihnea Tălău 05.08.2022, 09:46
Viktor Orban, îndemn pentru naționaliștii creștini din Europa și SUA: „Să ne unim forțele”. Aplauze și ovații, în Texas

Viktor Orban, liderul de la Budapesta, i-a îndemnat, în timpul unui discurs ținut în fața conservatorilor americani din Texas, pe naționaliștii creștini din Europa și SUA să „ne unim forțele” în lupta împotriva „progresiștilor de stânga” .

Orban, la braț cu Trump

Premierul s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump în New Jersey la începutul acestei săptămâni, iar joi a ținut discursul de deschidere la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) din Dallas, Texas.

El a fost întâmpinat cu entuziasm, în ciuda controversei de luna trecută, când a denunțat faptul că Europa va deveni o societate „metisă”, comentarii pe care unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi le-a comparat cu cele ale naziștilor înainte de a demisiona în semn de protest, precizează The Guardian.

În discursul său de la CPAC, el a încercat să prezinte civilizația occidentală ca fiind sub asediul progresiștilor și să ofere un strigăt de mobilizare pentru a riposta. El a țintit ținte familiare precum imigrația ilegală, căsătoria între persoane de același sex, „presa de stânga” și filantropul George Soros, citându-i în același timp pe gazda Fox News Tucker Carlson și pe Clint Eastwood. Au fost aplauze și urale frecvente din partea celor prezenți.

Izolat de UE din cauza comentariilor rasiste, primit cu bratele deschise in SUA. Intalnire intre Viktor Orban si Donald Trump

„Noi nu suntem favoriții democraților americani. Ei nu au vrut ca eu să fiu aici și au depus toate eforturile pentru a crea o prăpastie între noi. Ei mă urăsc și mă calomniază pe mine și țara mea, așa cum vă urăsc și vă calomniază pe voi și America pe care o reprezentați.

Știm cu toții cum funcționează acest lucru. Liberalii progresiști nu au vrut ca eu să fiu aici pentru că știau ce vă voi spune – pentru că sunt aici pentru a vă spune că ar trebui să ne unim forțele, deoarece noi, maghiarii, știm cum să-i învingem pe dușmanii libertății pe câmpul de luptă politic”, a declarat Orban.

Politici dure împotriva imigrației și a drepturilor LGBTQ+

Invitația lui Orbán la CPAC reflectă îmbrățișarea din ce în ce mai mare de către conservatori a liderului maghiar de extremă dreapta, a cărui țară a implementat politici dure împotriva imigrației și a drepturilor LGBTQ+ și este guvernată de un singur partid. El s-a adresat unei ediții speciale a CPAC la Budapesta la începutul acestui an.

Orbán s-a descris ca fiind „un luptător pentru libertate de modă veche”, „singurul lider politic anti-migrație de pe continentul nostru” și „liderul unei țări care se află zi de zi sub asediul liberalilor progresiști”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...