Izolat de UE din cauza comentariilor rasiste, primit cu brațele deschise în SUA. Întâlnire între Viktor Orban și Donald Trump

Beatrice Dumitru 03.08.2022, 15:15
Izolat de UE din cauza comentariilor rasiste, primit cu brațele deschise în SUA. Întâlnire între Viktor Orban și Donald Trump

Viktor Orban, premierul maghiar, este din ce în ce mai izolat în Uniunea Europeană din cauza politicilor sale anti-imigrație, a demontării garanțiilor statului de drept și a opoziției față de noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar este de așteptat să aibă parte de o primire călduroasă la conferința anuală a Partidului Conservator din SUA.

Viktor Orban, întâlnire cu Donald Trump

Liderul maghiar va susține un discurs la conferința anuală a Partidului Conservator, joi după-amiază, la Dallas, dar până atunci s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, despre care a spus că este „aliatul nostru important”, notează Euronews.

De asemenea, ministrul său de Externe Pater Szijjarta, care l-a însoțit în călătorie, a adăugat că relațiile ungaro-americane erau la apogeu când Donald Trump era președintele SUA. „Sperăm că vom ajunge din nou acolo”, a mai afirmat acesta.

Ne angajăm să oprim migrația ilegală, să menținem taxele scăzute și, cel mai important, ne angajăm pentru pace”, a scris Viktor Orban pe Facebook.


Ce au discutat Donald Trump și Viktor Orban

Donald Trump, despre care se crede că se pregătește pentru a candida din nou la alegerile prezidențiale, l-a întâmpinat pe Viktor Orban într-una dintre stațiunile sale de golf de lux și a spus că „au discutat multe subiecte interesante, pentru că puțini oameni știu atât de multe despre ce se întâmplă astăzi”și a adăgat că în aprilie a sărbătorit „marea victorie electorală” a liderului de la Budapesta.

Pentru premierul maghiar, vizita în SUA vine după ce valul de indignare stârnit în Europa din cauza comentariilor comparate cu retorica nazistă, pe care le-a rostit în timpul discursului anual susținut la Băile Tușnad, pe 23 iulie. Orban a susținut că țările în care europeni și non-europeni se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Liderii grupurilor politice din parlamentele europene au calificat comentariile sale drept „rasiste” într-o declarație comună.

Astfel de declarații inacceptabile, care constituie în mod clar o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu-și au locul în societățile noastre. Solicităm Comisiei și Consiliului să condamne de urgență această declarație în cei mai fermi termeni”, au afirmat aceștia.

După zile de tăcere pe această temă, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că Ungaria, la fel ca toate statele membre UE, „s-a abonat la valorile comune globale” consacrate în tratate internationale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...