Viața în cea mai poluată capitală din lume. „Copiii noștri purtau măști la școală dinainte de Covid”

Mihnea Tălău 06.04.2022, 20:21
Viața în cea mai poluată capitală din lume. „Copiii noștri purtau măști la școală dinainte de Covid”

În nordul Indiei, un amestec de șapte ciuperci diferite ar putea ajuta la diminuarea smogului care invadează capitala cu cea mai mare poluare atmosferică din lume. Șase orașe indiene se află în primele 10 cele mai poluate din lume. De departe, capitala New Delhi are cea mai mare expunere la aerul toxic.

Poluarea aerului ucide anual 4,2 milioane de persoane

La nivel mondial, poluarea aerului în aer liber ucide aproximativ 4,2 milioane de persoane în fiecare an.

Debutul primăverii aduce ușurare în mai multe feluri la New Delhi. Aerul este răcoros și proaspăt, iar odată cu vremea mai blândă vin și ploile ușoare care fac vegetația mai luxuriantă. În jurul lunii aprilie, vânturile de sud-vest bântuie regiunea, iar pătura de smog acru care acoperă orașul în lunile de toamnă și iarnă începe să se disperseze. Dar nu dispare niciodată cu adevărat, scrie BBC.

În ultimii 10 ani, Shaheen Khokhar a fost martor la acest ciclu anual, în calitate de locuitor al orașului Gurugram, situat la sud-vest de New Delhi, în statul Haryana din nordul Indiei. În jurul lunii octombrie, când vine cu mașina în oraș, cerul nefiresc de gri, aparent acoperit de nori, se strecoară fără avertisment. „Într-un minut, este soare, iar în următorul, ești cuprins de această ceață întunecată și afumată”, spune ea. „În fiecare zi, vedem o amintire vizuală profund dureroasă a poluării cu care suntem forțați să trăim”.

Purtarea masii de protectie in timpul unui furt va atrage pedeapsa maxima

Efectele sunt deosebit de nocive pentru sănătate

Efectele acestei poluări variază de la iritații ale pielii și ale ochilor până la boli neurologice, cardiovasculare și respiratorii grave, astm, boli pulmonare obstructive cronice, bronșită, pierderea capacității pulmonare, emfizem, cancer și creșterea ratei mortalității. Aproximativ 4,2 milioane de persoane sunt ucise de poluare, în lume, în fiecare an.

Media anuală a poluării cu PM2,5 (care reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie -fire de praf- detectabile în aer în special în oraşele mari) în New Delhi a fost cea mai gravă dintre toate capitalele din lume, cu o mare diferență
În lunile octombrie și noiembrie, elevii din nordul Indiei, în special din capitala Indiei, New Delhi, și din împrejurimile orașului Gurugram, trebuie să se confrunte cu perturbări frecvente. Pe măsură ce poluarea se înrăutățește, școlile se închid timp de aproximativ două săptămâni în fiecare an. „Copiii noștri au purtat măști la școală cu mult înainte de criza Covid”, spune Khokhar.

În India se află 30 de orașe cu cele mai grave niveluri de poluare a aerului

Douăzeci și unu dintre cele 30 de orașe din lume cu cele mai grave niveluri de poluare a aerului se află în India, potrivit datelor compilate în Raportul mondial privind calitatea aerului din 2021. Șase orașe indiene se află în primele 10. New Delhi, capitala Indiei, are cea mai mare expunere la aerul toxic din țară. Locuitorii din India au avut a cincea cea mai mare înregistrare anuală de particule fine. Media anuală a poluării cu PM2,5 în New Delhi a fost cea mai rea dintre toate capitalele din lume, cu o mare diferență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...