Cât de poluată este, de fapt, România? Locul pe care îl ocupă țara noastră în topul european

Ioana Bucur 16.03.2021, 15:22
Cât de poluată este, de fapt, România? Locul pe care îl ocupă țara noastră în topul european

Mirosuri urâte, aer greu de respirat. Cât de poluată este, de fapt, România? Specialiștii au comparat datele colectate din toate statele de pe continent, iar concluzia nu ne este deloc favorabilă. Care este locul pe care îl ocupă țara noastră în topul european.

Cât de poluată este, de fapt, România?

Cât de poluată este, de fapt, România? La începutul lunii martie, ministrul Mediului declara că, în București, de cel puțin două decenii, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea. IQAir, platforma globală privind calitatea aerului, a publicat concluziile celor mai noi date centralize în ultimele 12 luni. Potrivit statisticilor, 2020, anul pandemiei, a avut și un efect pozitiv nebănuit, aproape 84% dintre țările monitorizate înregistrând îmbunătățiri ale calității aerului, iar asta s-a datorat în mod direct restricțiilor de circulație și de activitate impuse în contextul răspândirii COVID-19.

Cele mai mari diferențe apărute în 2020, în comparație cu 2019, s-au înregistrat în: Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) şi Seul (-16 %). Cu toate astea, la nivel mondial, doar 26 din cele 106 țări monitorizate de platforma IQAir au respectat recomandările făcute anual de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru poluarea cu PM2.5, în 2020. Anul trecut, în Europa, jumătate dintre orașe au depășit recomandarea OMS privind poluarea cu PM2,5, cele mai ridicate valori înregistrându-se în partea de sud-est a continentului. În fruntea topului s-au clasat Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria. România a ratat podiumul, ocupând, însă, locul al 15-lea în clasamentului celor mai poluate țări din Europa.

Cât de poluată este, de fapt, România

Locul pe care îl ocupă Bucrurești în topul mondial. Care este cea mai poluată capitală din lume

Orașele europene, „poluate cronic”. 18 procente dintre ele înregistrează peste 50 de zile în care obiectivele zilnice stabilite de OMS sunt încălcate. Însă monitorizarea şi raportarea guvernamentală a calităţii aerului în Europa nu se poate face în mod obiectiv, având în vedere că Europa de Nord şi de Vest au cele mai dense reţele de monitorizare a calităţii aerului, cu 818 oraşe acoperite, în timp ce în Europa de Est şi de Sud sunt doar 616 oraşe acoperite.

„În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin, şi aceea e amplasată la periferia oraşului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant”, susţine Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Raportul platformei globale privind calitatea aerului, IQAir, conține și un top al celor mai poluate capitale din lume. Primul loc este ocupat de Delhi, din India. La polul opus, cel mai curat aer din lume se respiră în insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands şi Noua Zeelandă, sau în capitalele ţărilor nordice Suedia şi Finlanda. Bucureștiul a fost numit a 51-a cea mai poluată capitală din lume.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre nivelul „foarte mare” de poluare din București, spunând că în ultimii 20 de ani nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării.

„În Bucureşti, de 20 de ani cel puţin, nu s-a luat nicio măsură prin care să se reducă poluarea, nici pe poluarea industrială, nici pe poluarea casnică, adică din încălzire rezidenţială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale din cauza faptului că nu merge sistemul centralizat de încălzire. Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizaţie de construire fără centrală comună, chiar şi la nivel de bloc, pentru că a scoate la fiecare apartament o centrală individuală duce poluarea la un nivel mai aproape de sol”, a declarat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...