România are cel mai pur aer de pe planetă. Unde este locul căutat de toată lumea

Badea Violeta 19.12.2021, 14:05
România are cel mai pur aer de pe planetă. Unde este locul căutat de toată lumea

În Europa au luat naștere o groază de rețele care luptă împotriva poluării. Din păcate, România se numără printre cele mai poluate ţări de pe acest continent. Cu toate astea, țara noastră încă mai are anumite zone cu aer pur. De fapt, aici se regăsește locul cu cel mai pur aer de pe întreaga planeta. An de an, aici vin numeroşi turişti!

Locul cu cel mai pur aer de pe pământ

Românii au de ce să fie mândri de țara lor! Surprinzător sau nu, aici se regăsește locul cu cel mai pur aer de pe mapamond. Acesta se află în județul Prahova, la 100 de kilometri de București. Aşa cum probabil ai ghicit deja este vorba de Salina Slănic.

De altfel, aceasta este una dintre cele mai mari saline din Europa, anual excavându-se mai mult de 2,9 milioane de metri cubi de sare. An de an, mii de turiști vin în Salina Slănic pentru a beneficia de aerul sărat despre care se crede că are proprietăți terapeutice.

Din păcate, această locație aflată în județul Prahova a fost lăsată în paragină. Cei care ar fi trebuit să fie responsabili cu modernizarea ei privesc nepăsători cum locul se degradează pe zi ce trece. Povestea acestei saline a început în anul 1685.

La vremea aceea, Mihail Cantacuzino a achiziționat moșia Slănic cu intenția de a deschide aici o sală. Mina Unirea de la Salina Slănic s-a deschis în 1943 cu un număr de 15 camere cu profile trapezoidale.

Exploatarea sării din această mină s-a făcut până în 1972. De atunci, Salina Slănic a devenit obiectiv turistic. Aceasta are o adâncime maximă de 208 metri și o suprafață de 53.000 mp.

Salina Slanic
Salina Slanic

Salina Slănic, o oază de liniște și relaxare

Salina Slănic este destul de greu de parcurs. Unui turist îi ia curca două ore să o străbată la pas. Tocmai din acest motiv, aici au fost introduse microbuze.

Din păcate, acestea sunt destul de vechi și uzate, dar își fac încă treaba. În timpul plimbării, oamenii pot admira în voie masivul de sare și secțiunile de unde era exploatată sarea.

Temperatura aici este constantă de 13 grade Celsius pe tot parcursul anului, iar umiditatea este de 60%. Salina este cunoscută pentru concentrația mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali și lipsa germenilor patogeni.

Tot aici există câteva exponate care te întorc în trecut. De exemplu, turiștii pot admira busturile în sare ale regelui Decebal și ale împăratului roman Traian.

De asemenea, aici există și o bază de tratament, cu câteva paturi încă funcționează, însă nu mulți preferă să rămână în salină peste noapte.

Interesant este că aici lipsesc cu desăvârșire radiațiile și poluarea, efectuându-se constant teste și măsurături pentru a stabili exact calitatea aerului.

Urmăriți Impact.ro și pe