Vestea proastă pentru românii cu mai multe case: de ce vei plăti mai mult la energie

Gabriel Peneș 15.12.2022, 10:08
Vestea proastă pentru românii cu mai multe case: de ce vei plăti mai mult la energie

Vestea proastă pentru românii cu mai multe case. Legea ce prevede plafonarea prețurilor la energie electrică vine în ajutorul celor cu un consum mai mic de curent și va fi în vigoare până în martie 2025. Problema apare la persoanele ce dețin mai multe proprietăți. Acestea vor trebui să aleagă un singur loc de consum unde să poată fi aplicate tarifele plafonate stabilite prin noua lege.

Vestea proastă pentru românii cu mai multe case

Să ai mai multe case proprietate privată va însemna o bătaie de cap suplimentară și chiar o cheltuială însemnată. Printr-o lege apărută în această săptămână, regulile schemei ce stabilește tarife reduse la energie au fost modificate, astfel că toți consumatorii vor beneficia, cel puțin până în 2025, de un preț plafonat la electricitate. Potrivit noilor reguli, în cazul clienților casnici ce dețin mai multe case, plafonarea se aplică doar pentru una dintre ele.

Pe de altă parte, clientul casnic, cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, în timp ce acelaşi tip de client care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat, la una dintre cele două adrese, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, după cum a precizat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Legea 357/2022, care se va aplica din 16 decembrie 2022, vizează modificarea regulilor schemei de plafonare a facturilor la curentul electric și gaze, stabilite de OUG 119/2022.

Pe lângă valoarea plafoanelor, categoriile de beneficiari și termenul până la care se va aplica schema de plafonare la energie, legea amintită stabilește că cei ce dețin mai multe case nu vor putea beneficia de tarife reduse la toate, ci doar la una, la alegere.

Vestea proastă pentru românii cu mai multe case: de ce vei plăti mai mult la energie
Proprietarii cu mai multe case vor putea solicita aplicarea tarifelor plafonate la energie pentru o singură locuință

De ce vei plăti mai mult la energie

Concret, după cum scrie în actul normativ, “în cazul clienților casnici, prețul final facturat (…) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/ reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat (…) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință”, menționează avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, proprietarul mai multor locuințe trebuie să se decidă la care dintre acestea vrea să beneficieze de tarifele plafonate. Sigur, cu condiția de a se încadra în consumul protejat de plafonări.

În cazul în care deține mai multe case, clientul casnic va trebui să indice adresa la care vrea să beneficieze de tarife reduse la energie electrică printr-o declarație pe propria răspundere depusă la furnizor, din care să reiasă că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.

Declaraţiile pe propria răspundere pot fi transmise furnizorilor de energie electrică atât în format fizic, prin depunerea la sediile acestora, cât şi în format electronic, la adresa www.anre.ro. Modelul documentului ce trebuie completat îl poți găsi AICI.

Potrivit schimbărilor recente, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, va fi de:

  1. 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru:
  • clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ;
  • clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ;

2. 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh, iar ce depășește 255 kWh, respectiv consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună, se facturează la prețul de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;

3. 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul ce depășește 300 kWh/lună.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....