Ce trebuie să facă românii care locuiesc în chirie pentru facturi mai mici la energie. Anunțul oficial al ministrului

Stan Filon 09.12.2022, 09:29
Ce trebuie să facă românii care locuiesc în chirie pentru facturi mai mici la energie. Anunțul oficial al ministrului

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus ce trebuie să facă românii care locuiesc în chirie pentru a plăti facturi mai mici la energie. Pentru a putea beneficia de noile tarife plafonate la energie, chiriaşii ar trebui să încheie contracte directe cu furnizorii de electricitate.

Ce trebuie să facă românii care locuiesc în chirie pentru facturi mai mici la energie

Așadar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit cu ceea ce pare o soluție pentru chiriași pentru a plăti un preț mai mic la electricitate. Oficialul spune că aceștia ar trebui să încheie contracte directe cu furnizorii de electricitate, pentru a beneficia de prețurile plafonate.

Dar cum pot face asta? Ei bine, ministrul spune că acest lucru ar putea fi făcut fără probleme în baza unui contract de închiriere dintre proprietar şi chiriaş, document ce trebuie să fie înregistrat la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ce trebuie sa faca romanii care locuiesc in chirie pentru facturi mai mici la energie
Ce trebuie sa faca romanii care locuiesc in chirie pentru facturi mai mici la energie

„Să aibă contract direct cu furnizorul respectiv”

„Cred că, totuşi, chiriaşii ar trebui să îşi facă contract pe numele lor. Ideea este că, în general, principiul este îţi dau ajutor pentru o locuinţă, dacă ai mai multe locuinţe, dacă nu locuieşti în ea e clar că nu consumi, dacă e cineva și, probabil că e un contract de închiriere înregistrat la Finanţe, cu acel contract poţi să îţi faci, evident contractul. Asta a fost decizia, ca, practic, şi cei care stau în acele locaţii, dacă nu sunt proprietari, să aibă contract direct cu furnizorul respectiv, cu orice furnizor”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Ministrul nu a vorbit însă și despre proprietarul locuinței respective, care încă nu se știe dacă va trebui sau nu să își dea acordul pentru ca contractul cu furnizorul de energie să fie schimbat pe numele chiriașului său. Nu a precizat nici ce se va întâmpla dacă chiriașul se decide să se mute din locuința respectivă. Oficialul nu a vorbit nici despre chiriașii care stau cu chirie fără contract, care sunt mult mai numeroși decât chiriașii care au un contract de închiriere.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă care prevede plafonarea prețurilor la energie electrică până în martie 2025. Potrivit documentului, un client va putea beneficia de preţurile plafonate ale energiei pentru un singur loc de consum. Liderii coaliţiei au stabilit că, de la 1 ianuarie, preţul unui kilowat-oră nu poate depăşi 1,3 lei, indiferent de tipul consumatorului. Cei care au în contract tarife mai mari vor fi nevoiţi să încheie unul nou.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...