Veste proastă despre leul românesc. Americanii au evaluat moneda noastră națională iar concluzia este îngrijorătoare

Beatrice Dumitru 28.03.2023, 12:50
Veste proastă despre leul românesc. Americanii au evaluat moneda noastră națională iar concluzia este îngrijorătoare

Cea mai mare băncă americană de investiții a evaluat leul românesc și a indicat o perspectivă pozitivă pentru țara noastră pe termen scurt, dar avertizează că rămân riscuri pe termen mediu. Două sunt problemele care amenință economia Românie, potrivit bancherilor americani. Ce se întâmplă cu moneda românescă.

Problemele care amenință economia României

Economia României a încetinit în a două parte a anului trecut, în linie cu un comportament general al țărilor din regiune, dar piața muncii a fost robustă, cu majorări medii anualizate de 13% ale veniturilor angajaților, arată un document-focus pentru piețele emergente al băncii Goldman Sachs, cea mai mare băncă americană de investiții.

În opinia bancherilor de la Goldman Sachs, două sunt probleme care amenință economia românescă: deficitul de cont curent și presiunile inflaționiste, dar și dezechilibrele externe rămân un motiv major de îngrijorare. Deficitul de cont curent este de 9% și pare structural, având în vedere că din punct de vedere energetic, cu producție atât de țiței, cât și de gaze naturale – țara este în cea mai mare parte independentă.

Veste proastă despre leul românesc. Americanii au evaluat moneda noastră națională iar concluzia este îngrijorătoare
Leul românesc, analizat de bancherii de la Goldman Sachs.

Finanțarea deficitului extern mare apare destul de sigură acum, având în vedere transferurile UE echivalente cu 4-5% din Produsul Intern Brut, iar investițiile străine directe care în mod normal adaugă 2% din PIB.

În orice caz, deficitul de cont curent mare al României rămâne riscul primordial al economiei pe termen mediu”, spune nota către investitori a Goldman Sachs, preluată de profit.ro.

Leul este supraevaluat cu 5-6%

Deficitul bugetar al României este de 6%, însă Guvernul s-a angajat să-l reducă la 4,4% în acest an și la 3,0% în 2024.

Eșecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât și la cel extern”, mai spun cei de la Goldman Sachs.

Leul este supraevaluat cu 5-6%, conform aprecierilor Băncii Centrale, indicate în document, care recent a tins să se opună riscurilor de depreciere, dar se așteaptă la o depreciere a monedei românești cu timpul.

Bancherii de la Goldman Sachs se așteaptă ca BNR să menține rata de dobândă de referință la 7% pe întreg parcursul anului 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...