Veste majoră pentru românii care au aceste carduri de sănătate. Până când le mai pot folosi

Stan Filon 12.01.2022, 13:55
Veste majoră pentru românii care au aceste carduri de sănătate. Până când le mai pot folosi

Cardurile de sănătate ale multor români urmau să expire anul acesta sau chiar anul trecut, iar oamenii nu știau ce trebuie să facă. Ei bine, răspunsul a venit din partea autorităților, care au găsit o posibilitate să scutească foarte mulți bani, prin prelungirea valabilității acestor documente foarte utile pentru toți românii care trebuie să meargă la spital sau să-și ia rețeta de la medicul de familie.

Veste importantă pentru românii care au card de sănătate

Mulți români se întreabă ce trebuie să facă, după ce au văzut că valabilitatea cardurilor de sănătate a expirat deja de ceva timp. Aceștia trebuie să stea liniștiți, deoarece potrivit HG nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Ministerul Sănătății (MS) a precizat că rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului de sănătate merge la medic. Efectiv, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel. Autoritățile au economisit astfel peste 165 de milioane de lei, cât ar fi costat emiterea unor carduri noi de sănătate.

Veste importanta pentru romanii care au card de sanatate
Veste importanta pentru romanii care au card de sanatate

Economii de 165 de milioane de lei

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, transmit autoritățile.

Autoritățile ar fi fost nevoite să emită numai în anul 2020 peste 14 milioane de carduri care expirau, iar alte peste 10 milioane în anul 2021. Prin această hotărâre de guvern valabilitatea cardurilor de sănătate a fost extinsă la 14 ani, iar oamenii nu trebuie să mai umble cu acte pe la Casa de Asigurări Sociale.

Cardurile de sănătate au fost introduse în România în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Sunt emise de CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani, ca mai apoi să fie de 14 ani. Cu toate acestea, sunt încă mulți români care nu și-au primit încă cardul de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...