Problemele din sistemul cardurilor de sănătate, pe masa DNA: ce decizie a luat ministrul Sănătății

Claudiu Surmei 22.07.2019, 15:32
Problemele din sistemul cardurilor de sănătate, pe masa DNA: ce decizie a luat ministrul Sănătății

Problemele cu care se confruntă platforma electronică ce gestionează cardurile de sănătate se transformă într-o poveste fără sfârșit. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a decis să intervină și, la capătul unei ședințe de urgență cu reprezentanții CNAS, a anunțat măsuri dure.

Sistemul informatic privind cardul de sănătate este nefuncționat de aproximativ trei săptămâni. Luni, 22 iulie, Ministerul Sănătății a convocat o ședință de urgență cu reprezentanții CNAS pentru a vedea care sunt problemele și cum pot fi remediate.

Chiar în ziua ședinței, cardul de sănătate a dat semne că-și revine. În jurul orei 10:00 dimineață, platforma funcționa. Dar, surpriză, după câteve ore a cedat din nou.

Ministrul Sănătății a cerut un raport despre problemele din ultimele săptămâni. După ședința de urgență, Sorina Pintea a precizat că va trimite raportul procurorilor DNA.

Există niște suspiciuni că cineva, cândva, nu și-ar fi făcut treaba și problemele pot fi unele de natură penală.

Problemele cu cardul de sănătate, anchetate de procurorii DNA

Foto: Facebook Sorina Pintea

După ședința de urgență, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a organizat o conferință de presă în care s-a referit la erorile platformei informatice.

„S-a dat drumul la sistem azi, din păcate, la ora 10 a înregistrat din nou sincope. Se impun măsuri urgente pentru a rezolva urgent modul de funcţionare a platformei. Azi, se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă având în vedere că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată, fiind contestată, aşa că e nevoie de o procedură de urgenţă. Ar fi trebuit să fie făcută când s-a constatat că procedura pentru achiziţia sistemului de mentenanţă nu e finalizată. Achiziţionarea unei infrastructuri – e vorba de capacitatea de stocare, acum e ocupată 98%, va duce pe viitor la periclitarea sistemului”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sorina Pintea consideră că problemele pe care le întâmpină sistemul sunt unele de natură penală. Motiv pentru care le-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cele întâmplate din perspectiva lor. 

„De ani de zile, CNAS, uzând de procedee exagerate şi birocratice a blocat funcţionarea normală a sistemului. Când niste proceduri puteau fi finalizate, au fost uitate oferte, care au expirat stând în Casă, ceea ce a îngreunat acest sistem. Acest raport finalizat va merge la DNA. Sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme să înţeleagă că e o problemă de securitate naţională şi să îşi ia rolul în serios”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe