Veste bună pentru acești români. Cine va putea avea centrală termică în apartament

Ana Anitoiu 07.02.2022, 16:14
Veste bună pentru acești români. Cine va putea avea centrală termică în apartament

O categorie de români primește o veste bună. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat cine va putea avea centrală termică în apartament în contextul în care o nouă prevedere legislativă, ce va intra în vigoare în două-trei luni, va interzice montarea acesteia în unele dintre locuințele din țară.

Regulile referitoare la centralele termice de apartament se vor schimba

Conform ministrului Mediului, decizia referitoare la interzicerea montării centralelor termice individuale de apartament va exista în curând, în cel mult două sau trei luni. Tanczos Barna a spus că a fost formulată deja o propunere în acest sens și că așteaptă o discuție în cadrul coaliției.

„Sunt deja foarte multe oraşe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local (…), sunt noi dezvoltări rezidenţiale care se racordează la reţeaua comună a oraşului de termoficare”, a precizat ministrul Mediului la „Ora de profit” de la Profit TV.

Cine va putea avea centrala termica in apartament
Centrala de apartament

Cine va putea avea centrală termică în apartament

Oficialul a explicat că interdicția montării centralelor termice individuale se va referi exclusiv la blocurile a căror dezvoltare de abia începe. Astfel, românilor care locuiesc în blocuri vechi sau care se vor muta în clădiri a căror construcție a fost deja proiectată nu le este interzis să apeleze la această variantă de înclăzire.

„(Propunerea, n.r.) se va referi strict la noile construcții cu mai mult de 6 unități locative, pentru interzicerea centralelor individuale. Ne vom referi strict la proiectele noi.

Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidența legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicție”, a spus Tanczos Barna.

Cum își încălzește locuința ministrul Mediului

Anterior, Tanczos Barna a dezvăluit, în contextul scumpirii gazului și curentului, cum își încălzește locuința. Ministrul Mediului a spus că locuiește în mediul rural și că folosește de 22 de ani o centrală pe lemne.

„În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe peletizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul.

Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a recomandat folosirea centralelor pe lemn pentru încălzirea locuințelor și a precizat că Guvernul ar trebui să elaboreze un program social special pentru românii care folosesc deja această alternativă, deoarece această resursă s-a scumpit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...