Cum se încălzește acasă ministrul Mediului. Sfatul pentru românii care își pun centrale

Andra Daoud 27.01.2022, 08:51
Cum se încălzește acasă ministrul Mediului. Sfatul pentru românii care își pun centrale

În plină criză a facturilor la energie, ministrul Mediului a dezvăluit cum se încălzește acasă în această perioadă. Tanczos Barna a spus că locuiește în mediul rural și are un sfat pentru românii care au centrale proprii, dar și o viziune: el spune că țara noastră are nevoie de un program social, special pentru cei care se încălzesc folosind lemne.

Cum se încălzește acasă ministrul Mediului

În timp ce facturile la curent și la gaze au explodat, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că el locuiește în mediul rural și că de 22 de ani se încălzește iarna folosind o centrală pe lemne. El a subliniat că folosirea lemnului pentru încălzirea locuințelor este esențială în România și că Guvernul ar trebui să elaboreze un program social special, pentru că și această resursă s-a scumpit.

Întrebat dacă recomandă o astfel de centrală, răspunsul ministrului a fost categoric: fără doar și poate. El a dat exemplu Austriei, care folosește pentru încălzire tehnologii bazate pe „tocătură, peletizare și automatizare, reușind să reducă foarte mult emisiile”.

Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (n.r. ale UE). Există o tendința sau o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial.

Inclusiv RNP (n.r. Regia Națională a Pădurilor) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului”, a spus Barna, la Digi24.

Cum se încălzește acasă ministrul Mediului. Sfatul pentru românii care își pun centrale
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

„E drumul pe care trebuie să mergem și noi”

Tanczos Barna a spus că are aceeași centrală de 22 de ani, iar aceasta a fost adusă din Suedia. Ministrul a insistat asupra faptului că românii ar trebui să ia în considerare metodele alternative de încălzire, pe bază de lemne și produse derivate. Demnitarul a punctat că schimbarea nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta, însă este important să se înceapă de undeva:

În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe peletizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a mai spus ministrul Mediului, în cadrul aceleiași intervenții.

Tanczos Barna este senator din anul 2012 și în prezent deține funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe