Impact LIVE

Vasile Carnariu, Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate: „Nu utilizam în mod responsabil banii de la Comisia Europeană”

Elena Avramescu 21.07.2022, 17:21

Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, a fost invitat în platoul emisiunii Impact LIVE de astăzi, 21 iulie, moderată de Lavinia Șandru, iar un punct arzător al discuției l-a reprezentat suma de bani primită de la Comisia Europeană pentru ajutotarea zonelor protejate și faptul că nu sunt folosiți așa cum trebuie.

„Noi nu utilizăm în mod eficient și responsabil banii care ne sunt puși la dispoziție de către Comisia Europeană”

„Știți ce mă doare cel mai mult? Că noi nu utilizăm în mod eficient și responsabil banii care ne sunt puși la dispoziție de către Comisia Europeană. Adică noi trebuie acum să dăm bani entităților care colectează deșeurile din aceste arii sau de pe suprafața României, dar nu ne-am gândit ca atunci când am aruncat acest lucru puteam produce costuri suplimentare. Cu acești bani puteam face altceva dacă la ora actuală aveam o altă educație și cetățenii iresponsabili n-ar fi produs aceste daune.

Cu aspectele astea ne confruntăm și noi la ora actuală, pentru că sunt arii naturale protejate, unde cetățenii României aruncă deșeuri. Noi îi identificăm, dispunem măsuri, iar cei de la Garda de Mediu amendează dacă are pe cine”.

Nici desele incendii din Delta Văcărești care au ridicat multe semne de întrebare nu au fost uitate.

„Vreau să vorbesc și despre fenomenul incendierilor. Acești cetățeni iresponsabili produc daune atât mediului, cât și vecinilor sau celor care au suprafețelor respective. În acest sens, încă de când am venit la agenție am procedat la încheierea unui protocol de colaborare între Agenția Națională pentru Arii Protejate și Garda Națională de Mediu.

În acest protocol, am întocmit un plan de acțiuni pe parcursul anului de informare și conștientizare a cetățenilor pentru ceea ce înseamnă incendierea. Atât colegii mei de la Serviciile Teritoriale, cât și colegii mei de la Garda de Mediu urmând a se deplasa în comunele respective la sediul UAT-ul.

Incendiu de vegetatie in Delta Vacaresti
Incendiu de vegetatie in Delta Vacaresti. Foto: ISU

Domnul primar are rugamintea să desemneze o persoană care să-i însoțească și care să dea informații suplimentare pentru cei care au suprafețele limitrofe și să discute cu acești oameni, să-i facă conștienți de ce înseamnă fenomenul de incendiere, ce daune se produc, care sunt consecințele inclusiv financiare, astfel încât, dacă se întâmplă un asemenea fenomen, cei de garda Naționala de Mediu să pună în aplicare legislația în sensul amendării infracțiunii respctive. Dacă fenomenul este neînțeles, cei care practică astfel de metode se confruntă ulterior și cu justiția în speță, poliția, parchetul pentru că se intocmesc acele dosare penale.

Dar noi am mers pe fenomenul de prevenție și conștientizare, astfel încât să nu mai avem aceste aspecte care sunt dăunatoare și mediuluii, și cetățeanului. Știti foarte bine că pentru unele din aceste suprafețe, Comisia Europeană a pus la dispoziția statului român sume suplimentare plătite prin Agenția de Plăți din Intervenții în Agricultură (APIA) și sunt destul de consistente.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...