Mesajele dintre von der Leyen și Pfizer, de negăsit. Autoritatea de supraveghere a UE dă vina pe Comisia Europeană

Beatrice Dumitru 14.07.2022, 17:45
Mesajele dintre von der Leyen și Pfizer, de negăsit. Autoritatea de supraveghere a UE dă vina pe Comisia Europeană

Organismul de supraveghere al UE a acuzat din nou Comisia Europeană pentru că a refuzat să furnizeze sau chiar să caute în mod serios mesajele pe care președintele Ursula von der Leyen le-ar fi schimbat cu CEO-ul Pfizer, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19.

Autoritatea de supraveghere a UE învinovățește Comisia Europeană

Ombudsmanul UE Emily O’Reilly a spus că la un an de la solicitarea inițială a unui jurnalist pentru publicarea SMS-urilor dintre Ursula von der Leyen și directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, Comisia nu a spus dacă a căutat „direct și corect mesajele text și dacă nu, de ce nu”, relatează Euronews.

În răspunsul la solicitarea lui O’Reilly, pe care biroul ombudsmanului l-a publicat la sfârșitul lunii iunie, Comisia a spus că a căutat mesajele în cauză, dar „nu a dat niciun rezultat”. De asemenea, a susținut că „din cauza naturii lor de scurtă durată și efemere”, mesajele text în general „nu conțin informații importante referitoare la politicile, activitățile și deciziile Comisiei” și că, prin urmare, nu au fost păstrate ca documente oficiale ale UE.

Mesajele dintre von der Leyen și Pfizer, de negăsit. Autoritatea de supraveghere a UE dă vina pe Comisia Europeană

UE a emis recomandări pentru păstrarea mesajelor legate de muncă

O’Reilly a descris atunci răspunsul Comisiei ca fiind problematic, iar abordarea „lasă impresia regretabilă a unei instituții a UE care nu este deschisă în chestiuni de interes public semnificativ”, a mai afirmat O’Reilly într-o declarație prin care închide ancheta referitoare la mesajele dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla.

Comisia ar fi trebuit să caute documentele solicitate, inclusiv cele neînregistrate. Eșecul Comisiei de a face acest lucru înseamnă o administrarea defectuoasă„, a mai spus ombudsmanul UE.

Emily O’Reilly a mai precizat că gestionarea de către Comisie a chestiunii este „un semnal de alarmă pentru toate instituțiile UE cu privire la asigurarea răspunderii într-o eră a mesageriei instantanee”. Disputa a apărut după un articol publicat în „The New York Times” de anul trecut, care făcea referire la schimburi directe de mesaje între Von der Leyen și CEO-ul Pfizer despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Ombudsmanul solicită acum ca mesajele text legate de muncă să fie recunoscute ca documente UE și să fie puse în aplicare soluții tehnologice care să permită înregistrarea ușoară a unor astfel de mesaje.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...