Impact LIVE

Delta Văcărești, un nou motiv de neînțelegere între autorități: „La ora actuală nu putem spune că este o deltă”

Elena Avramescu 21.07.2022, 14:25
Delta Văcărești, un nou motiv de neînțelegere între autorități: „La ora actuală nu putem spune că este o deltă”

Vasile Carnariu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, a fost în platoul emisiunii Impact LIVE, în cadrul ediției de joi, 21 iulie, unde a vorbit despre ariile protejate din România, dar și problemele și eventualele rezolvări pe care le vede acesta în vedere în viitorul apropiat.

Delta Văcărești, motiv de dispută în Capitală

Un puternic subiect de discuție l-a reprezentat Delta Văcărești, care a stârnit reale polemice încă de când s-a format, iar Vasile Carnariu a venit cu mai multe explicații și păreri, vorbind despre viitorul acestei zone protejate din Capitală.

Delta Văcărești a fost constituită pe un loc în care erau depozitate deșeuri. Dar ea a aparținut Agenției Naționale Apele Române, după care acolo dezolvatorii imobiliari au avut anumite interese, au fost abandonate și s-a ajuns la un loc viran în care s-au format acumulări de apă și scurgeri de canal, până la urmă vegetația a crescut peste amenajările care au fost acolo astfel încât, la ora actuală, nu putem spune că este o deltă, pentru că sunt doar niște acumulări de apă.

Există un potențial, având în vedere necesitatea de spațiu verde pentru municipiul București și atunci cred că desemnarea ei ca arie protejată și darea în administrare către o administrație construită la nivelul asocierii primăriei municipiului București și sectorului 4 este de bun augur. Aceasta s-a făcut anul trecut, prin luna decembrie, de această arie protejată s-a ocupat Asociația Parcului Dela Văcărești, o altă entitate, iar acum, cei care administrează se numesc Administrația Parcului Natural Delta Văcărești. Aceasta are personalitate juridică și este în subordinea primăriei municipiului București, care pentru administrare are și asociere cu primăria sectorului 4”.

După aceea, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a vorbit puțin și despre ceea ce s-a amenajat în Delta Văcărești și stadiul în care se află acum toate acestea, dar și despre raportul de activitate întocmit recent și cum nu s-a înregistrat niciun progres momentan.

„Această asociația a construit acolo câteva observatoare, locuri amenajate pentru puncte de informare, anumite amenajări pentru vizualizarea habitatelor de păsări din acea zonă. Însă ele au fost degradate, inclusiv acele panouri indicatoare au fost vandalizate de către cetățeni lipsiți de educație și atunci asta am constatat acum o lună, când am fost în vizită în această arie naturală protejată. Cei de la administrație probabil că nu se așteptau ca să vină în vizită la ei un președinte fără să-i anunțe, dar le-am făcut surpriza asta mergând acolo împreună cu colegii mei de la avizări.

Și am constatat aceste lucruri, dar și îmbucurătoare, precum faptul că în acest perimetru am găsit copii cu doamne profesor de geografie care le explicau ce se întâmplă în natură. Am întocmit un raport de evaluare în teren pe care l-am trimis la această administrație și i-am invitat la biroul președintelui pe toți cei implicați ca să aducem un plus de punere în valoare a acestei arii naturale protejate. La sfârșitul anului 2022 cei de la administrație vor trebui să trimită un raport de activitate. La momentul vizitei de jumătate de an, nu era realizat niciun progres.”

Urmăriți Impact.ro și pe