Vâlcea: Un medic a suferit paralizie temporară după a doua doză de vaccin anti-Covid

Elena Avramescu 04.02.2021, 15:59
Vâlcea: Un medic a suferit paralizie temporară după a doua doză de vaccin anti-Covid

Paralizie temporară după a doua doză de vaccin anti-Covid. Aceasta a fost reacția adversă a unui medic din Vâlcea, după ce i-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin anti-Covid. Mai precis, a suferit o paralizie facială temporară. Conformt autorităților, această reacție este destul de rară și se poate manifesta la mai multe tipuri de vaccinuri.

Paralizie temporară după a doua doză de vaccin anti-Covid

Ministerul Sănătății a declarat că, momentan, medicul se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice.

Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer, este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri, găsim notat în comunicatul Ministerului Sănătății.

Potrivit autorităților, este vorba de o femeie în vârstă de 32 de ani, medic la Vâlcea. Până ieri, 3 februarie 2021, la ora 17.00, 152.026 de persoane au primit și cea de-a doua doză de vaccin.

Conform unor surse din SJU, după ce a suferit paralizia temporară, femeia a rămas inconștientă pe loc. Cadrele medicale din județ au aflat imediat despre acest incident și au fost puse pe gânduri, mai ales că femeia care a suferit acea reacție adversă urâtă este tânără și în istoricul său nu figurează cu probleme de sănătate.

Din fericire, femeia și-a revenit destul de repede iar după aceea s-a dus rapid către o unitate sanitară dintr-un centru universitar pentru investigații amănunțite.

Paralizie temporara dupa a doua doza de vaccin anti-Covid
Paralizie temporara dupa a doua doza de vaccin

Reacții adverse în lanț după rapel în Iași

Și în Iași au fost reacții adverse după a doua doză de vaccin anti-Covid. Majoritatea persoanelor care au făcut reacții adverse sunt cadre medicale din Iaşi şi din ţară, primind prima doză la sfârşitul lunii decembrie şi în prima parte a lunii ianuarie. Unele dintre ele sunt chiar similare chiar cu simptomele infecţiei cu SARS COV 2.

Orice preparat vaccinal este un preparat biologic activ care, pe lângă marele avantaj care îl determină prin stimularea răspunsului imun şi asigurarea unei protecţii specifice, poate să producă anumite reacţii care au fost estimate, previzionate şi menţionate de către companiile producătoare, în urma trail-urilor clinice care au fost efectuate până la acest moment.

Trecem în revistă aceste reacţii, aceste reacţii care sunt mai frecvente în categoria reacţiilor minore sau uşoare şi aici aş menţiona durere la administrarea preparatului vaccinal ţinând cont sigur de faptul că organismul primeşte o componentă pe care trebuie să o metabolizeze şi atunci este normal să apară această senzaţie mai mult de durere, şi nu de durere efectiv. Acest fapt s-a constat de altfel la prima doză care a fost administrată la un număr semnificativ de persoane. De asemenea, pot apărea fenomene de roşeaţă sau induraţie, aspecte care ţin de reacţia normală inflamatorie la locul administrării vaccinului, a declarat prof.univ.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...