Val de proteste în SUA. Oamenii cer anularea legii care interzice avorturile

Alexandru Ioanid 21.05.2019, 16:19
Val de proteste în SUA. Oamenii cer anularea legii care interzice avorturile

Mai multe proteste au fost organizate în SUA din cauza controversatei legi care le interzice femeilor să facă avort. Acțiunile sunt organizate sub sloganul #StopTheBans – mesaj prin care se cere ridicarea interdicțiilor de acest fel.

Mai multe proteste au fost organizate în Statele Unite, oamenii ieșind în număr mare în stradă pentru a cere retragerea legii care interzice avorturile. Cei care participă la acțiuni insistă că acest drept nu poate fi interzis de autorități.

Protestatarii amenință că, dacă nu vor fi luați în seamă, vor forța intrarea în sediile mai multor instituții publice. Legea care interzice avorturile a fost votată în Alabama, dar proteste împotriva ei sunt organizate în aproape toate statele americane.

Americanii protestează împotriva interzicerii avortului (sursa foto: CNN)

Protestele din SUA: de ce sunt revoltați americanii

La protestele din SUA participă zeci de organizații care apără drepturile civile.

„Observăm de-a lungul ţării un nou val de interdicţii extreme asupra avortului, care încalcă libertatea persoanelor şi reprezintă un atac asupra accesului la procedura de avort”, susţin organizatorii. „Este mişcarea anti-alegere a lui Trump… şi este înfricoşătoare, mai ales pentru femeile de culoare şi cele cu venituri mici, cele care vor fi afectate de aceste interziceri”, transmit organizatorii.

În Statele Unite, avortul a fost interzis încă din 1973, decizie luată la acea vreme de Curtea Supremă. Doar că autoritățile din statul Alabama au decis să o ignore și să schimbe legislația după bunul plac.

Este motivul pentru care oamenii se declară revoltați și au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu americanii care trăiesc în statul Alabama.

Ce prevede legea din Alabama, care interzice avortul

Legea aprobată în statul Alabama e considerată cea mai strictă din istoria recentă a Americii. Avortul devine ilegal în aproape toate cazurile.

Practic, va fi permis doar în situațiile în care viața femeii este pusă în pericol. Contestatarii au atras atenția că există și cazurile de viol, iar în aceste situații, dacă o femeie rămâne însărcinată, este obligată de lege să păstreze copilul.

Controversata lege îi pedepsește pe medicii care fac avort cu până la 99 de ani de închisoare, o decizie care se ia, de regulă, doar în cazul violatorilor sau criminalilor.

Legea nu este una singulară pe teritoriul Americii. Statul Georgia a interzis avortul, iar legi cu implicații similare sunt adoptate și în Mississippi sau Ohio.

Urmăriți Impact.ro și pe