Urșii periculoşi din România ar putea fi împuşcaţi. Ministrul Mediului: „Intervenția umană este necesară”

Iancu Andreea 16.06.2021, 10:22
Urșii periculoşi din România ar putea fi împuşcaţi. Ministrul Mediului: „Intervenția umană este necesară”

Problema animalelor sălbatice din România a ajuns în atenția autorităților, după ce urșii au devenit periculoși, existând tot mai des semnalări din partea cetățenilor care se confruntă cu probleme în gospodărie din pricina acestora. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit recent despre măsurile care ar putea fi luate în cazul animalelor care pun viața oamenilor în primejdie, în țara noastră. Oficialul român ia în considerare inclusiv faptul că urșii periculoși ar putea fi împușcați.

Cum a ajuns ministrul Mediului la concluzia că urșii periculoși din România ar putea fi împușcați

Pădurile României, deși nu atât de numeroase ca odinioară, adăpostesc numeroase animale sălbatice, care ar trebuit protejate de oameni pentru a nu se produce dezechilibre la nivelul ecosistemului. Din păcate, o parte dintre cetățenii țării noastre se confruntă tot mai des cu atacuri din partea urșilor, mamifere care reprezintă un pericol pentru multe gospodării. Pentru că urșii au devenit periculoși în România, ministrul Mediului a anunțat schimbări în legislație. Oficialul susține că este nevoie ca aceste animale să fie împușcate atunci când sunt considerate periculoase.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, își dorește să schimbe cadrul normativ actual, astfel încât urșii din țara noastră, care ajung să reprezinte un pericol pentru oameni să aibă posibilitatea de a fi împușcați în maximum 24 de ore. Procedura propusă de politician este una care presupune o intervenție rapidă, în situația în care mamiferele sălbatice intră în localități. Un jandarm și un vânător ar urma să identifice ursul periculos, să îl găsească și să îl împuște pe loc dacă este considerat agresiv, atacând animalele din gospodării sau oamenii. Motivul pentru care ministrul Barna susține, în cadrul emisiunii ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, că este necesară o astfel de măsură, este reprezentat de faptul că populația urșilor a crescut în mod necontrolat. Mutarea nu ar reprezenta o soluție pentru oficial.

Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6, 7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni, susține ministrul.

Urșii periculoși din România ar putea să fie împușcați, conform unei declarații recente a ministrului Mediului
Mamiferele periculoase ar putea fi împușcate, conform unui anunț recent al ministrului Mediului

Ce alte soluții există pentru combaterea urșilor periculoși

Vânătoarea de urși este interzisă în acest moment prin lege. Animalele sălbatice pot fi totuși împușcate în baza unei derogări, fapt care îl nemulțumește pe Barna. Ministrul susține că este nevoie ca birocrația să fie eliminată, aceasta împiedicând modificările legislative anunțate de el să intre în vigoare mai devreme de 2-3 luni. Oficialul consideră că în tot acest timp vânătorii pot pierde urma ursului. Anunțul ministrului Mediului vine în contextul în care apelurile la numărul de urgență 112 au crescut de 10 ori, în timp ce populația de urși ar fi crescut semnificativ, deși nu există un recensământ oficial.

Pe de altă parte, societatea civilă consideră alte metode indicate în cazul problemelor legate de urșii periculoși din România. Reprezentanții acesteia susțin că hrana oferită animalelor în păduri, tomberoanele îngropate și gardurile electrice ar putea să cruțe viața populației de urși. Totuși, ministrul Mediului este de părere că aceste soluții nu sunt suficiente.

Sunt hrănite de asociațiile de vânătoare în pădure. Animalele își caută teritoriu indiferent de hrană și de garduri electrice. Nu poate fi păzită fiecare casă, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru stirileprotv.ro.

Urșii periculoși din România ar putea să fie împușcați, conform unei declarații recente a ministrului Mediului
Un pui de urs a pus pe jar o familie de români

Asociațiile de mediu dezaprobă măsura propusă de ministru

Situația este una sensibilă, mai cu seamă că mulți gospodari s-au trezit cu animalele sălbatice în curte. Pe Valea Mureșului, de exemplu, un pui de urs a cauzat pagube unei familii după ce a omorât o capră. În plus, mamiferul a păzit prada timp de două zile, în apropierea casei, punând în pericol familia.

A intrat pe sub gard, nu l-au afectat nici gardul, nici petardele, nici gălăgia, susținea o păgubită.

Privind problema din perspectiva asociațiilor de Mediu, procedura rapidă de intervenție nu este privită cu ochi buni. Voluntarii susțin că în ultimii cinci ani, 53 de vânători străini ar fi acționat în Brașov și 30 în Sibiu. În plus, urșii vin în localități tot din pricina oamenilor, care au distrus habitatul animalelor sălbatice, după ce hectare întregi de pădure au fost tăiate. De asemenea, ONG-ul Agent Green susține că procedura propusă de ministrul Mediului ar putea să aducă țării noastre sancțiuni din partea UE. Situația ar putea fi lămurită și în cazul în care promisiunea de a face un recensământ al urșilor, apărută în urmă cu 5 ani, ar fi pusă în practică. Ministrul Mediului a anunțat că licitația pentru recensământ urmează să se încheie în această toamnă.

Orice fel de intervenție sau cote de derogare nu reprezintă altceva decât o metodă de vânătoare de trofeu mascată, a explicat Gabriel Păun, președintele Asociației Agent Green.

Urșii periculoși din România ar putea să fie împușcați, conform unei declarații recente a ministrului Mediului
Ministrul Mediului susține că urșii ar putea ajunge inclusiv în Delta Dunării

O Directivă Europeană permite împușcarea urșilor. 5 state membre ale UE aplică deja măsura

În timp ce voluntarii și ONG-urile de Mediu sunt de părere că trebuie să se apeleze la metode care nu implică uciderea mamiferelor, ministrul Tanczos Barna susține că inclusiv legislația europeană permite împușcarea urșilor periculoși.

Inclusiv împușcarea urșilor ca metodă de prevenție, prevăzută de lege și permisă de Directiva Europeană. Directiva Europeană spune că statul membru poate să intervină în protejarea vieții umane și a bunurilor inclusiv prin împușcare. Și acest lucru se întâmplă în cel puțin 5 state membre, unde se face gestionarea populației de urs. Se întâmplă și în Suedia, se întâmplă și în Croația, se întâmplă și în Polonia, se întâmplă peste tot, unde statul și omul nu s-a retras total, așa cum a făcut România, din managementul acestei specii.

„Riscăm să avem urși și în Delta Dunării”

După ce cazul unui urs a fost semnalat în județul Galați, ministrul Barna consideră că există posibilitatea ca animalele sălbatice să pătrundă inclusiv în zona Deltei Dunării. În plus, mai multe atacuri asupra gospodăriilor au fost anunțate în numeroase regiuni ale țării. 

Este printre soluții. Pentru că în cazul în care omul este atacat, bunul este atacat, satul este invadat, practic … Avem sate cu 20, 30 de dosare de pagubă pe an. Avem un județ unde au fost omorâte, dovedite, 1300 de oi în 5 ani. 1300 de animale domestice în 5 ani. Sunt județe unde crește exponențial numărul de apeluri la 112. Eu ce aș putea să spun văzând aceste cifre? Că le dăm gard electric .. Că omul când iese pe stradă și vede ursul să facă un pas înapoi să aștepte să treacă ursul. Deci va fi o problemă. A fost atac la Câmpulung. A intrat în gospodărie și a mâncat 2 porci, eveniment fără precedent. Am avut urs la Galați. Deci încet-încet o să-l avem și în Delta Dunării, a mai declarat ministrul Mediului, potrivit stirileprotv.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...