Unde va avea loc următorul război în Europa. Americanii sunt siguri că Rusia se pregătește de invazie

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 12.11.2021, 16:54
Unde va avea loc următorul război în Europa. Americanii sunt siguri că Rusia se pregătește de invazie

Rusia s-ar pregăti de un război în Europa, potrivit unui semnal de alarmă tras de Statele Unite ale Americii alături de aliații Uniunii Europene, în contextul în care izbucnesc tensiuni între Moscova și bloc referitor la migranți și energie.

Unde ar pregăti Rusia o invazie

Oficialii din Statele Unite ale Americii le-au transmis omologilor din Uniunea Europeană că sunt îngrijorați cu privire la o posibilă operațiune militară a Rusiei pe teritoriul european. Mai exact, Moscova ar lua în calcul o posibilă invazie a Ucrainei. Dezvăluirile au dus la unele tensiuni între cele două părți.

Motivul este că oficialii Uniunii Europene cred că acest semnal de alarmă venit mai întâi de la SUA se bazează pe date pe care americanii încă nu le-au transmis guvernelor europene, așa cum trebuie să se întâmple înainte de orice hotărâre cu privire la un răspuns colectiv. De cealaltă parte, oficiali din administrația Biden susțin că este vorba despre informații disponibile public.

Unde va avea loc urmatorul razboi in Europa. Americanii sunt siguri ca Rusia se pregateste de invazie
Rusia a negat ca ar avea intensii ofensive

Rusia neagă orice intenție de atac

După ce Washingtonul a semnalat acumularea îngrijorătoare de forțe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, Rusia a transmis că este vorba despre o chestiune internă și că nu are nicio intenție de atac. În plus, Moscova a acuzat Statele Unite ale Americii că au vrut să o provoace, săptămâna aceasta, prin navigarea navelor de război în Marea Neagră.

În primăvara acestui an au izbucnit tensiuni asemănătoare. Atunci, SUA și NATO au acuzat Rusia că a mobilizat până la 100.000 de soldați, avioane de război și tancuri în apropierea graniței cu Ucraina. Situația s-a liniștit după ce Joe Biden a cerut un summit cu Vladimir Putin, ce a avut loc în luna iunie.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut miercuri lui Vladimir Putin să intervină pe lângă Belarus ca să atenueze criza miilor de migranți din Orientul Mijlociu care intenționează să treacă frontiera cu Polonia în Uniunea Europeană. Liderul rus a refuzat.

Cancelarul german a vorbit din nou joi cu liderul rus despre Ucraina și Belarus. Vladimir Putin a acuzat Ucraina că ar folosi drone de luptă și a criticat activitatea militară a Statelor Unite ale Americii în Marea Neagră.

De unde ar porni tensiunile

Avertismentul americanilor cu privire la Ucraina vine în contextul conflictului recent dntre Polonia și Belarus, aliatul Rusiei. Totul are loc pe fondul lipsei de certitudine referitor la creșterea livrărilor de gaz din Rusia către Europa, deși Vladimir Putin a spus că le va accelera.

Liderul rus face presiuni pentru ca autoritățile de reglementare europene să aprobe repede operarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia până în Germania. Statele Unite ale Americii și Ucraina s-au opus acestui proiect, spunând că riscurile de securitate sunt prea mari.

O sursă apropiată Kremlinului a declarat că Rusia nu are de gând să înceapă un război cu Ucraina, dar că trebuie să arate că este gata să apeleze la forțele armate dacă este nevoie.

La contextul tensionat se adaugă amenințarea președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, care a spus joi că va opri o conductă cheie ce transportă gaz rusesc către Uniunea Europeană dacă Polonia își închide granița pentru migranți. Aceasta după ce a fost acuzat că orchestrează o criză a migrației din cauza sancțiunilor ce i-au fost aplicate Belarusului de către UE.

Doi oficiali ai administrației Biden sunt de altă părere. Aceștia cred că, de fapt, criza migranților dintre Belarus și Polonia și statele baltice Lituania și Letonia a fost orchestrată de Rusia, într-o încercare de a destabiliza regiunea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pesko, a respins acuzația, spunând cp Rusia nu este implicată în acest conflict.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...