Un român, martor din teren la o premieră istorică la EURO 2020. Lider neașteptat în grupa Spaniei

Gabriel Peneș 15.06.2021, 11:34
Un român, martor din teren la o premieră istorică la EURO 2020. Lider neașteptat în grupa Spaniei

Un român, martor din teren la o premieră istorică la EURO 2020. Primele meciuri ale turneului final din cadrul Campionatului European se dovedesc spectaculoase și pline de neprevăzut. În partidele desfășurate luni s-au înregistrat rezultate surprinzătoare, dar și o premieră pentru istoria EURO.

Un român, martor din teren la o premieră istorică la EURO 2020

Primele meciuri din grupe ale marii competiții europene au rămas spectaculoase. Un român, martor din teren la o premieră istorică la EURO 2020. Luni, spectacolul fotbalistic a fost deschis de partida Scoția – Cehia, din cadrul grupei D. Deși meciul a avut loc la Glasgow, în fața a aproape 10.00- de spectatori, gazdele au fost depășite clar de echipa cehă, scor 0-2. Meci deschis, plin de ocazii la ambele părți, dar eroul meciului a fost Patrick Schick care a încris o dublă, în minutele 45 și 52.

Cel de-al doilea gol a fost de poveste, Schick reușind să-l învingă pe portarul scoțian, Marshall, cu un șut expediat aproape de centrul terenului.  Măsurătorile ulterioare au arătat că jucătorul ceh a expediat mingea de la o distanță de aproape 50 de metri, el reușind , astfel, golul marcat de la cea mai mare distanță din istoria de 60 de ani a EURO. Liderele grupei au devenit Anglia și Cehia, ambele cu câte 3 puncte, în timp ce scoțienii se pot „mândri” doar că sunt egalii vicecampioanei mondiale, Croația, cu 0 puncte.

Lider neașteptat în grupa Spaniei

„Sesiunea” de seară a fost deschisă de partida Polonia – Slovacia scor 1-2, ce s-a disputat la St, Petersburg, în Rusia. Polonezii, cu marele Robert Lewandowski în frunte, plecau mari favoriți, dar situația din teren a fost cu totul alta. Arbitrul întâlnirii a fost românul Ovidiu Hațegan, care a condus o brigadă de conaționali, arbitri-asistenți,  Radu Ghinguleac şi Sebastian Gheorghe, iar rezervă a fost Istvan Kovacs. Hațegan a fost, din teren, martorul unei premiere în istoria EURO. În minutul 18, slovacul Mak a pătruns pe extrema stângă și a șutat din unghi spre poarta apărată de goalkeeperul celor de la Juventus, Szczesny. Mingea a lovit bara, apoi a ricoșat în spatele ghinionistului portar polonez, după care a intrat în poartă. Szczesny a fost creditat cu „reușita”, astfel înregistrându-se primul autogol al unui portar din istoria campionatelor europene la fotbal.

În minutul 62, Hațegan a acordat și primul cartonaș roșu de la această ediție a EURO 2020, eliminându-l pentru două galbene pe Krychowiak. Slovacii au reușit, după 7 minute, golul victoriei, prin Skriniar și au devenit liderul neașteptat al grupei E. Și asta, pentru că meciul-vedetă, Spania – Suedia, găzduit de Sevilla, a dus o remiză „albă”. În ciuda dominării și posesiei zdrobitoare – peste 75% –  elevii antenați de Luis Enrique n-au reușit să străpungă defensiva nordicilor. Încă o dată, s-a dovedit că posesia și numărul de pase reușite – peste 600 – pot rămâne simple statistici sterpe, în lipsa finalizării.

Marți vor avea loc și primele meciurile din ultima grupă, F, cea considerată „a morții”: Ungaria – Portugalia, de la ora 19.00, la Budapesta și marele derby Franța – Germania, de la 22.00, găzduit de Allianz Arena din Munchen

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....