Un periculos nor toxic din Ucraina ar putea ajunge și în România. Autoritățile sunt în alertă

Mihnea Tălău 19.03.2022, 11:43
Un periculos nor toxic din Ucraina ar putea ajunge și în România. Autoritățile sunt în alertă

Specialiștii atrag atenția că norul toxic format din monoxid de carbon și alți compuși chimici, format deasupra Ucrainei, din cauza exploziilor din timpul războiului este transportat de curenți. Acesta ar putea ajunge și în țările vecine, precum Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova.

În România, valorile de monoxid de carbon sunt unele normale

Președintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Lorant Fulop a declarat că Agenția a informat că valorile de monoxid de carbon sunt în prezent, unele normale.

„Este foarte important să înțelegem că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metrul cub pentru monoxidul de carbon, pe când, pe aceste hărți, vedem 1 mg, adică suntem mult sub media care ar trebui să ne îngrijoreze.

În momentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Încă nu a ajuns la noi. Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a afirmat Fulop.

Trebuie spus că norul respectivul se află în zona Lvov. Acesta s-a deplasat inițial la o distanță de 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina, pentru ca mai apoi curenții de aer l-au împins spre sud.
Fenomen meteo periculos în România. Ce se va întâmpla din cauza unui nor toxic
Nor toxic

Calitatea aerului este monitorizată în permanență

Specialiștii monitorizează în permanență calitatea aerului, considerând că, la această oră, nu sunt motive de îngrijorare în România.
Nori toxici rezultati in incendiile din Ucraina ridica semne de intrebare si neliniste. Desi, un pericol teoretic exista, in astfel de evenimente, si nu numai azi, eu urmaresc pe toate canalele, satelitare, instrumente la sol, conditii meteo, etc, incit sa avem o privire obiectiva asupra evenimentelor. Si o spun ferm, nu este motiv de ingrijorare. Cu atit mai mult pentru Romania. Stati linistiti. Daca va fi ceva in neregula va voi prezenta imediat situatia. Pot fi speculatii, dar nu e cazul insa sa ne ingrijoram”, a scris pe pagina sa de Facebook, Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi,

Autoritățile ucrainene i-au sfătuit pe localnicii din zonele afectate să evite să mănânce legume și fructe din producția proprie, și nici carne de la animale crescute în zonă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...