Nor toxic în Ucraina, în urma exploziilor. Cât de afectată poate fi România. „Este foarte important să înțelegem”

Ana Anitoiu 18.03.2022, 13:08
Nor toxic în Ucraina, în urma exploziilor. Cât de afectată poate fi România. „Este foarte important să înțelegem”

Un nor toxic s-a format deasupra Ucrainei, în urma exploziilor ce au avut și încă au loc, din 24 februarie, de când liderul rus Vladimir Putin a dat startul unui război. Președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu a explicat cât de afectată poate fi România, dacă acesta va ajunge în țară.

Ce conține norul toxic format în Ucraina

Mai exact, acest nor toxic ce s-a format în Ucraina conține monoxid de carbon și alți compuși chimici. Norul poate ajunge, transportat de curenții de aer, în țări precum România, Republica Moldova, Polonia, Germania, Slovacia și Ungaria.

Președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Lorant Fultop, a declarat că este foarte important ca românii să înțeleagă că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metrul cub pentru monoxidul de carbon. Specialistul a atras atenția că în prezent, valoarea înregistrată este de 1 mg, adică mult sub media ce ar trebui să genereze îngrijorare.

Nor toxic in Ucraina, in urma exploziilor. Cat de afectata poate fi Romania
Nor toxic, format in Ucraina

Cât de afectată poate fi România de norul toxic din Ucraina

Potrivit specialistului, norul toxic se află în zona Liov din Ucraina. Acest oraș este situat la o distanță de 279 de kilometri față de Cernăuți. Inițial, norul s-a deplasat la 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina, iar mișcarea lui este spre sud.

„În momentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. (…) Încă nu a ajuns la noi. (…) Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a declarat președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Conform analistului militar Ion Petrescu, cetățenilor din zona ucraineană în care se află norul toxic le-a fost recomandat să nu consume legume și fructe din producția locală și nici carne provenită de la animale din zona afectată.

Ce vrea Vladimir Putin pentru a restabili pacea în Ucraina

Vladimir Putin i-a spus președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o joi, care sunt cerințele sale exacte pentru a restabili pacea. Principala solicitare este ca Ucraina să rămână neutră şi să nu solicite aderarea la NATO – condiții pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare pregătit să le accepte.

Alte solicitări transmise de Vladimir Putin sunt: Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare, astfel încât să deonstreze că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia; limba rusă să aibă protecție în această țară, precum și să aibă loc o „denazificare”.

Potrivit consilierului președintelui turc, Vladimir Putin mai are două solicitări, referitoare la regiunea separatistă Donbas și la peninsula Crimeea. Rusia ar vrea ca Ucraina să cedeze Donețk și Lugansk și să recunoască anexarea Crimeei din 2014.

Vladimir Putin a mai spus că este nevoie de negocieri directe între el şi Volodimir Zelenski ca să se încheie războiul din Ucraina. Președintele Ucrainei i-a solicitat anterior o întâlnire și a dat ulterior asigurări că este gata pentru o discuție faţă în faţă cu liderul de la Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...