Ministrul Mediului: Radioactivitate scăzută în România după atacul de la centrala nucleară din Zaporojie

Mihnea Tălău 04.03.2022, 10:58
Ministrul Mediului: Radioactivitate scăzută în România după atacul de la centrala nucleară din Zaporojie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat, vineri, asigurări că în România nu se înregistrează un nivel crescut de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată la primele ore ale dimineții de forțele armate ruse. El spune că există o monitorizare permanentă și se oferă în timp real date despre nivelul radiațiilor.

Centrala nucleară Zaporijie, cea mai mare din Europa a fost bombardată de trupele ruse, în urma atacului izbucnind un incendiu la o clădire administrativă. Focul a fost stins, iar acum centrala se află sub controlul trupelor rusești.

Inca o noapte cu bombardamente in Ucraina. A fost incendiu la centrala Zaporijie, cea mai mare din Europa. „Acest stat recurge la teroarea nucleara”

Ministrul Mediului îi liniștește pe români

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse.

Nu există nici un pericol pentru populația din România.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații, a scris Tánczos Barna, pe pagina sa de Facebook.

Nu există motive de îngrijorare

Din prima zi a invaziei, pe 24 februarie, centrala nucleară de la Cernobîl a fot cucerită de armata rusă. Nici atunci, nivelul radiațiilor monitorizat în România nu a înregistrat depășirea valorilor normale.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a anunțat că monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României se realizează în permanență prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării se comunică zilnic la CNCAN. Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații.

Specialiștii CANCAN; monitorizează nivelul de radiații, în permanență, si anunță că pentru România, „nu există în prezent motive de îngrijorare”.

În ultimele zile, foarte mulţi români au mers la farmacie să cumpere iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear. Medicii atrag însă atenția că este o decizie greșită, care poate provoca probleme de sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...