Un oraș întreg trăiește într-un singur bloc. Au și biserică, dar și secție de Poliție

Beatrice Dumitru 05.03.2023, 17:33
Un oraș întreg trăiește într-un singur bloc. Au și biserică, dar și secție de Poliție

Imaginează-ți că trăiești cu toți colegii tăi și cu majoritatea populației din orașul tău sub același acoperiș. Imagineaza-ti că poți ajunge al poștă, la magazinul alimentar sau la secția de poliție cu liftul. Da, există un orășel unic în lume, în care toți locuitorii locuiesc într-un singur bloc.

Orașul în care se merge cu liftul la postă sau la biserică

Aproximativ 85% din cei aproximativ 300 de locuitori ai acestui orășel unic în lume stau într-o clădire cu 14 etaje. Blocul a fost construit astfel încât locuitorii să nu trebuiască să iasă afară dacă nu vor, pentru că le oferă toate facilitățile necesare vieții în comun, precum magazine sau o școală. Există chiar și o biserică la subsolul clădirii.

Acest orășel în care aproape toți locuitorii își duc traiul într-o singură clădire se numește Whittier, din Alaska, și se află la aproximativ 100 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska. Whittier este înconjurat de ghețari și munți înzăpeziți. Accesul în oraș este dificil, deoarece se poate intra cu barca sau printr-un tunel cu sens unic, săpat în munte, care se întinde pe patru kilometri și care se deschide la ora 7 și se închide la ora 22:00.

Un oraș întreg trăiește într-un singur bloc. Au și biserică, dar și secție de Poliție
Orașul Whittier, din Alaska.

Cum a devenit cunoscut micuțul orășel

Construită în timpul Războiului Rece de către armata americană, pe fondul pregătirilor Statelor Unite pentru un posibil război cu țările comuniste ale lumii, clădirea, numită The Begich Towers, găzduiește în jur de 272 de locuitori. O mare parte dintre aceștia sunt angajați ai unei companii de căi ferate, care deține și blocul. Copiii din clădire au la dispoziție o școală care, în momentul de față, are câteva zeci de elevi.

Begich Towers a fost finalizat în 1957, după trei ani de lucrări, și are 150 de apartamente cu două, respectiv, trei camere. A fost proiectat pentru a servi drept sediu al Corpului de ingineri al armatei americane“, notează revista Far Out.

Orașul Whittier din Alaska a devenit cunoscut în întreaga lume după ce o adolescentă care locuiește cu familia în bloc a postat clipuri pe TikTok legate de viața din clădire și pentru că milioane de oameni s-au interesat de oraș speră să promoveze turismul în timpul verii. Ea plănuiește să continue să posteze tururi și istoria Whittier pe contul ei TikTok.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...