Un nou protest în Republica Moldova. Se întâmplă în ziua învestirii noului Guvern

Elena Avramescu 16.02.2023, 14:53
Un nou protest în Republica Moldova. Se întâmplă în ziua învestirii noului Guvern

Au trecut doar câteva zile de când Maia Sandu a emis un avertisment conform căruia Rusia pregătește o lovitură de stat cu implicarea opoziției. Iată că acum reprezentanții mai multor partide, între care Șor, au decis să manifesteze în fața Parlamentului, invocând situația internă, cum ar fi creșterile de prețuri.

Protest în Republica Moldova

Astfel că mai mulți susținători sau membri ai formațiunii politice Șor au scandat joi dimineață minute în șir în fața Legislativului, iar printre revendicări s-a numărat și refuzul intrării Republicii Moldova în NATO, deși până acum țara nu a solicitat în mod oficial acest lucru.

,,Noi suntem poporul. Noi vrem liniște și pace în țară. Noi nu vrem război, NATO nouă nu ne trebuie”, au fost doar câteva dintre mesaje.

După aceea, au fost făcute solicitări guvernanților ca să lei se achite facturile pentru perioada rece a anului.

,,Și nu pentru 12 luni, ci pentru doar trei luni pentru perioada rece a anului pentru decembrie, ianuarie și februarie, acolo unde avem mari dificultăți la achitarea facturilor pentru energie electrică, la achitarea facturilor pentru gaze și la achitarea facturilor pentru energia termică. Noi cerem ca aceste facturi să fie achitate din banii tot ai noștri pentru că granturile pe care noi le vom achita, toate impozitele care noi le achităm cu 21 de procente, care le luați pe spatele nostru tot sunt ale noastre”.

Un nou protest in Republica Moldova
Protest in Republica Moldova

La data de de 13 februarie, Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

,,Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Republicii Moldova.

În urmă cu doar o zi, reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat în țara vecină și chiar au ținut să acuze partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...