Poate sau nu Rusia să invadeze Republica Moldova? Răspunsul dat de un înalt oficial NATO. „Să vină alături de noi”

Ana Anitoiu 20.01.2023, 16:39
Poate sau nu Rusia să invadeze Republica Moldova? Răspunsul dat de un înalt oficial NATO. „Să vină alături de noi”

Un înalt oficial NATO a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să invadeze Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să iasă din sfera de influență a țării conduse de Vladimir Putin.

Înalt oficial NATO, despre posibilitatea ca Republica Moldova să fie invadată de Rusia

Secretarul general adjunct al NATO, Micea Geoană, a spus că Federația Rusă vrea să păstreze Republica Moldova în sfera sa de influență, la fel ca în cazul Ucrainei. Însă, în prezent, Moscova nu are capacitatea militară să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria.

Mircea Geoană a făcut acest comentariu după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut sisteme antiaeriene.

„În clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă

și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică.

Pentru noi, pentru români, are o relevanță suplimentară, este evidentă și de aceea eu salut modul în care România și în lucrurile explicite, și în lucrurile mai subtile pe care le face, există o susținere la nivelul conducerii NATO, pe care eu o încurajez.”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoana ar suferi de o boala foarte grea. L-a transformat total, de aceea arata diferit
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Inquam Photos / George Calin

Oficialul, despre Republica Moldova

Mircea Geoană a mai spus că este clar că influența Federației Ruse în zona de periferie este în scădere, iar acest lucru se vede la bursa strategică. Toate țările aflate în această sferă de influență încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții, inclusiv cu Occidentul.

„Discutam cu liderii molodveni și cred că au dreptate. Ei au o Constituție de neutralitate, făcută în logica de după 91. Este decizia lor ce fel de Constituție doresc.

Era o situație complexă, dar a fi chiar și neutru, nu însemnă că trebuie să fii pasiv, nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. De aceea, exemplul Elveției este un exemplu interesant.

Lecțiile învățate după acest război și felul în care Federația Rusă se comportă cu vecinii săi, sunt convins că va crea consecințe și în Georgia și în Republica Moldova și, evident, în Ucraina”, a mai spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct NATO a adăugat că în viitorul apropiat va merge în vizită la Chișinău alături de un Comisar al Uniunii Europene, cu scopul de a reitera sprijinul Alianței Atlanticului de Nord și al UE pentru demersurile Republicii Moldova de a ieși din zona de influență a Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...