Rusia susține că acuzația conform căreia plănuiește să destabilizeze Republica Moldova este falsă: „Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”

Elena Avramescu 14.02.2023, 12:46
Rusia susține că acuzația conform căreia plănuiește să destabilizeze Republica Moldova este falsă: „Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”

În cursul acestei zile, Rusia a respins marţi acuzaţia preşedintei Republicii Moldova conform căreia Moscova plănuieşte să o destabilizeze, notează Reuters. Cu doar o zi în urmă, președintele Moldovei, Maia Sandu, a spus că Rusia intenţionează să recurgă la sabotori străini pentru a înlătura actuala conducere a ţării sale cu scopul de a o împiedica să adere la Uniunea Europeană.

Rusia dezminte acuzații Republicii Moldova

„Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”, a subliniat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

În plus, Rusia a ținut să aducă acuzații Ucrainei, spunând că aceasta are în plan să crească tensiunile între Rusia şi Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova într-o confruntare puternică cu Rusia.

Situația tensionată nu se oprește aici, deoarece cu o săptămână în urmă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ţara sa a descoperit un plan al serviciilor de informaţii ruse pentru distrugerea Moldovei.

„Această informaţie falsă cu scopul de a utiliza mitul ameninţării ruse pentru a distrage atenţia cetăţenilor ţării de la problemele interne provocate înainte de toate de eşecul politicii social-economice a actualei administraţii şi pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi oponenţilor politici. Respingem categoric insinuările privind presupusa intenţie a Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova.

Tot Zaharova a ținut să facă apel la Chişinău să nu cedeze provocărilor şi să realizeze avantaje pe care le presupune o relaţie stabilă şi amicală cu Rusia.

Însă Maia Sandu și-a susținut de mai multe ori îngrijorarea în ceea ce priveşte intenţiile Rusiei şi în legătură cu prezenţa de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Maia Sandu
Maia Sandu

În plus, Maia Sandu este de părere că țara condusă de Vladimir Putin are militari camuflaţi în civili care fac tot posibilul să organizeze lovituri de stat în Republica Moldova. Totodată, aceasta a spus că rușii au primit ordin să ia ostatici şi să desfășoare atacuri asupra unor instituţii importante din țara sa.

„Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre.

Au fost oprite tentative de violență. În toamnă s-a pus accent pe criza energetică care trebuia să producă nemulțumiri. Planurile în perioada următoare este implicarea persoanelor militare camuflați în civili, cu luare de ostatici.

Se va încerca schimbarea puterii. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente.”, a precizat Maia Sandu în cursul zilei de ieri.

În încheiere, șeful statului a mai precizat că Rusia vrea să se folosească de Republica Moldova pentru a câștiga războiul din Ucraina. Totuși, Maia Sandu îi liniștește pe cetățenii moldoveni și îi asigură că autoritățile țin lucrurile sub control.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...