Un nou proiect important în România, în valoare de 250 de milioane de euro. Va finanța investiții pentru obţinerea independenţei energetice

Elena Avramescu 08.11.2022, 11:33
Un nou proiect important în România, în valoare de 250 de milioane de euro. Va finanța investiții pentru obţinerea independenţei energetice

Veste bună pentru România, după ce s-a aflat că autorităţile publice au posibilitatea de a aplica în cadrul unui apel de proiecte în valoare de 250 milioane de euro, cu ajutorul căruia se vor putea obţine finanţări pentru realizarea de investiţii în echipamente şi utilaje destinate obţinerii independenţei energetice. Informația a fost furnizată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat de presă.

Apel nou de proiecte în valoare de 250 milioane de euro

Mai precis, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, pentru consum propriu, dar şi pentru comercializare.

„Având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale”, se menţionează în comunicat.

Un nou proiect important in Romania, in valoare de 250 de milioane de euro
Un nou proiect important in Romania, in valoare de 250 de milioane de euro

Acest apel este valabil pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje sau chiar dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile, destinată exclusiv consumului propriu. Atunci când vorbim de surse de energie regenerabile trebuie să le menționăm pe cele eoliene, solare, aerotermale, geotermale, hidrotermale şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

În scurt timp urmează să fie finanțate mai multe proiecte, precum realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu, sau chiar realizarea capacităţilor de producere de energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă.

Mai mult, categoriile de investiţii pentru acest proiect sunt cele de investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale.

Toate cererile de finanţare existente urmează să fie depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...