Țara din care UE începe să importe baterii. E primul pas pentru a reduce dependența față de China

Mihnea Tălău 07.11.2022, 20:00
Țara din care UE începe să importe baterii. E primul pas pentru a reduce dependența față de China

Cu ocazia participării, luni, la a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice  (COP27), organizată în Egipt, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Alikhan Smailov, prim-ministrul Kazahstanului, au semnat un memorandum de înțelegere privind stabilirea unui parteneriat între UE și Kazahstan.

Parteneriat pentru aprovizionarea cu materii prime și materiale rafinate

Acordul are ca scop asigurarea dezvoltării unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime și materiale rafinate. De asemenea, acesta vizează dezvoltarea lanțurilor valorice ale hidrogenului regenerabil și ale bateriilor, pentru a stimula transformarea ecologică și digitală a economiilor ambelor părți.

„O aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime, materiale rafinate și hidrogen regenerabil reprezintă un strat esențial pentru a contribui la construirea unei baze noi și mai curate pentru economiile noastre, în special pe măsură ce ne îndepărtăm de dependența noastră de combustibilii fosili. Acest parteneriat cu Kazahstanul arată angajamentul Europei de a colabora cu țările partenere în ceea ce privește angajamentele noastre comune pentru un viitor mai ecologic și mai rezistent, în conformitate cu Strategia globală de trecere și cu obiectivele Planului REPowerEU. Aș dori să îi mulțumesc prim-ministrului Smailov din Kazahstan pentru eforturile sale și aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Veniturile Rusiei obtinute din combustibili fosili s-au dublat

Care sunt domeniile de colaborare

Parteneriatul este axat pe trei domenii de colaborare.

Este vorba despre o integrare economică și industrială mai strânsă în lanțurile valorice strategice ale materiilor prime, bateriilor și hidrogenului regenerabil prin, printre altele.
Identificarea de proiecte comune de-a lungul lanțurilor valorice respective, inclusiv reciclarea și atragerea de investiții private;
alinierea unor standarde înalte de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
Modernizarea proceselor și tehnologiilor de minerit și rafinare prin introducerea de noi tehnologii și practici durabile.

Creșterea rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu materii prime, baterii și hidrogen din surse regenerabile prin, printre altele:
Îmbunătățirea transparenței și a informațiilor privind măsurile legate de investiții, operațiuni și exporturi relevante pentru domeniul de aplicare al acestui parteneriat.

O cooperare bilaterală mai strânsă în ceea ce privește consolidarea capacităților, a competențelor și a cercetării și inovării pe teme prin, printre altele:

Decarbonizarea lanțului valoric al materiilor prime critice, inclusiv prin utilizarea energiei regenerabile și a digitalizării;

Ecologizarea și durabilitatea proceselor miniere;

Gestionarea deșeurilor minerale industriale și extragerea de materii prime critice din acestea.

După Kazahstan parteneriat și cu Namibia

UE și Kazahstan s-au angajat să elaboreze o foaie de parcurs pentru 2023-2024, cu acțiuni comune concrete convenite în termen de șase luni de la semnarea parteneriatului. Aceste acțiuni urmează să fie realizate în strânsă cooperare cu părțile interesate relevante din domeniul industrial și financiar din statele membre ale UE și din Kazahstan.

Marți, președintele von der Leyen se va întâlni cu președintele Namibiei, Hage Geingob, pentru a semna un parteneriat similar între Uniunea Europeană și Namibia.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...