Un medic de la spitalul Colentina rupe tăcerea. Cu ce medicament s-a tratat el de COVID-19

Iancu Andreea 21.10.2020, 11:02
Un medic de la spitalul Colentina rupe tăcerea. Cu ce medicament s-a tratat el de COVID-19

Întreaga lume se luptă să găsească un tratament eficient împotriva noului coronavirus. Totuși, din pricina faptului că ne confruntăm cu un virus nou, specialiștii încă studiază modul în care interacționează cu diferite medicamente. Deși protocolul spune că Remdesivir, transfuzia de plasmă și vitamina C dau rezultate, un medic de la Spitalul Colentina s-a trata de Covid-19 cu un alt medicament.

Un medic de la Spitalul Colentina a folosit un alt tratament pentru Covid-19

Cei care se află în linia întâi în bătălia împotriva noului virus Sars-Cov-2 sunt cei mai expuși. Riscul de îmbolnăvire al medicilor a fost demonstrat încă de la debutul pandemiei, când aproximativ 3000 de cadre medicale s-au infectat până în luna iunie. Totodată, dintre ei, mai bine de 50 de medici făceau parte din echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București. Iar lupta nu s-a terminat. Recent, profesorul Cristian Băicuș, medic al Spitalului Colentina din București, s-a îmbolnăvit de Covid-19. Într-o intervenție pentru Știrile Pro TV, medicul a vorbit despre tratamentul pe care l-a luat pentru a combate boala.

Profesorul Cristian Băicuș a încercat inițial tratamentul cu Hidroxiclorochina. Totuși, medicamentul, cunoscut sub numele de Plaquenil, i-a conferit o reacție de disconfort abdominal. Acest fapt și neîncrederea în eficiența tratamentului l-au determinat să renunțe la el. Ulterior, fiind internat în spital, colegii săi i-au prescris ”Lopinavir – Ritonavir”, cunoscut drept Kaletra. De asemenea, medicul a refuzat acest tratament, studiile demonstrând că nu este eficient pentru pacienții testați pozitiv cu Covid-19.

„Am avut Covid și când m-am dus acolo au vrut să-mi dea .. Eu luasem Plaquenil cu o zi înainte de internare, am avut un disconfort abdominal și am renunțat, pentru că nu credeam să aibă vreun efect, sincer. Și acolo au vrut să-mi dea Kaletra, pentru că prescria infecționistul tratamentul și mi-a scris Kaletra, și n-am vrut. Încă din aprilie am fost eu cu Covidul, de Paști, chiar, și n-am vrut, pentru că deja erau niște studii care arătau că nu pare să aibă efect”, a povestit medicul Băicuș pentru Știrile Pro TV.

Medicul Cristian Băicuș a scăpat de Covid-19 cu un medicament banal
Medicul Cristian Băicuș a scăpat de Covid-19 cu un medicament banal

Cu ce medicament s-a tratat de Covid-19 medicul

Totuși, medicul Cristian Băicuș a reușit să se vindece de noul coronavirus după ce a folosit un tratament banal. El a apelat la clasicul Paracetamol, având în vedere că s-a confruntat cu o formă ușoară a bolii. De asemenea, pe parcursul tratamentului, medicul a mărturisit că nu a fost nevoie de administrarea anticoagulantelor. Ceea ce este de reținut, spune medicul, este că acest tratament nu este dedicat oricărui pacient de Covid-19. Profesorul Băicuș încurajează ideea că fiecare bolnav trebuie să beneficieze de tratament personalizat, în funcție de afecțiunile sale preexistente.

„Am luat Paracetamol. Încă nu știm dacă coagulantele salvează sau nu vieți. Avem niște motive logice să credem că salvează vieți, pentru că sunt multe tromboze, dar încă nu s-a demonstrat. Dacă aș fi avut o formă mai gravă aș fi acceptat anticoagulant. Dacă aș fi avut o afectare pulmonară cu furtună citokinică probabil că aș fi acceptat, deși primele studii nu arată, din nou, că ar salva vieți”, explică medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...