Semnal de alarmă de la medici! Avertisment dur despre kit-ul împotriva Covid-19 care circulă pe internet

Iancu Andreea 26.08.2020, 10:28
Semnal de alarmă de la medici! Avertisment dur despre kit-ul împotriva Covid-19 care circulă pe internet

Pandemia de coronavirus a generat apariția multor oportuniști. Astfel, un kit împotriva Covid-19 circulă pe internet, inducându-i pe cetățeni în eroare. Medicii avertizează populația să nu apeleze la tratamente recomandate de persoane neavizate.

Avertismentul medicilor privind kit-ul împotriva Covid-19 pentru acasă

O nouă găselniță a apărut în spațiul online și promite să asigure îngrijirea românilor pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Astfel, pe numeroase grupuri ale rețelei de socializare Facebook sunt vândute kit-uri împotriva Covid-19, fără însă a avea vreun aviz medical.

Pentru că mulți se tem de o eventuală îmbolnăvire, apelează la tot felul de trucuri propuse în online de persoane care nu au nimic în comun cu școala medicală. Astfel, aceștia vând produse care pot pune mai degrabă sănătatea oamenilor în pericol. Același lucru se întâmplă și cu acest kit, care ar conține betadină pentru gargară, vitamine și o serie de alte elemente ce promit să prevină îmbolnăvirea.

Cu toate că sunt elemente comune, acestea sunt recomandate a fi utilizate total nepotrivit. Medicul internist Ciobotaru Ovidiu a explicat totul pentru mediafax.ro.

„Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesioniști în domeniul sănătății. Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă de timp, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală dacă faci gargară cu ea. Așa ceva nu este descris medical.”

Ce se află în kit-ul împotriva Covid-19 foto - Pexels
Ce se află în kit-ul împotriva Covid-19
foto – Pexels

Ce conține kit-ul împotriva Covid-19

Potrivit unui grup de Facebook, kit-ul care promite prevenirea infectării cu Covid-19 conține următoarele elemente:

  • Paracetamol
  • Betadină pentru apa de gură și gargară
  • Vitamina C și D3
  • Complex B
  • Vapor + capsule pentru abur
  • Oximetru
  • Cilindru de oxigen (numai pentru urgență)
  • Exerciții de respirație

Totuși specialiștii avertizează că acestea nu sunt necesare. Cetățenii sunt îndrumați să respecte normele de igienă, să poarte mască, dar și să aibă o alimentație echilibrată pentru necesarul de vitamine și minerale.

„Cred că principalul efect advers al acestor indicații pseudo-medicale este faptul că pacienții ajung să amâne adresarea la medic crezând că astfel se fac bine și să piardă timp prețios din îngrijirea lor medicală.”, explică medicul internist, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...