Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,1 a lovit Filipine. O persoană și-a pierdut viața

Beatrice Dumitru 27.07.2022, 10:42
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,1 a lovit Filipine. O persoană și-a pierdut viața

Un cutremur violent cu magnitudinea de 7,1 a lovit nordul Filipinelor, ucigând cel puțin o persoană, semănând panică în rândul locuitorilor și zguduind clădiri până în capitala Manila, la 300 km distanță. Filipine este lovită în mod regulat de seisme deoarece este situată pe „Inelul de Foc”, un arc de activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific prin Japonia și Asia de Sud-Est.

O persoană a decedat

Potrivit Institutului American Seismologic (USGS), seismul a fost înregistrat la ora locală 08:43, la o adâncime relativ mică de 10 km în provincia muntoasă Abra, pe insula principală Luzon. Seismul de miercuri este cel mai puternic din țară din ultimii ani.

Un muncitor de 25 de ani a murit după ce clădirea cu trei etaje la care lucra s-a prăbușit în La Trinidad, capitala provinciei Benguet, a declarat poliția. Ceilalți șapte muncitori de pe același șantier au scăpat. Un spital din provincia Abra a fost evacuat după ce clădirea s-a prăbușit parțial, dar nu au fost raportate victime, relatează Reuters.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,1 a lovit Filipine. O persoană și-a pierdut viața
Mai multe clădiri din Filipne au fost afectate de cutremur. Sursa foto: Twitter

„În ciuda rapoartelor triste despre pagubele cauzate de cutremur, asigurăm un răspuns rapid celor care au nevoie și sunt afectați de această calamitate”, a declarat președintele Ferdinand Marcos Jr pe Facebook.

Sunt așteptate replici ale cutremurului

Directorul agenției de seismologie de stat a declarat că sunt așteptate replici puternice ale cutremurului și că atenția se concentrează asupra provinciei Abra și a celor din apropiere, adăugând că au fost raportate alunecări de teren în unele părți din Abra, în special în orașul Manabo.

Eric Singson, un congresman din provincia Ilocos Sur, tot în nord, a declarat că seismul a fost resimțit puternic acolo și a durat 30 de secunde sau mai mult. Cutremurul a afectat și clădirile de patrimoniu din orașul Vigan, cunoscut pentru vechea sa arhitectură spaniolă, pe coasta de vest a Luzon.

Cel mai puternic seism din Filipine

Abra, care găzduiește aproape 250.000 de oameni, este o provincie fără ieșire la mare din nordul Filipinelor. Cutremurele sunt frecvente în Filipine și există în medie 20 de taifunuri în fiecare an, unele declanșând alunecări de teren mortale.

În octombrie 2013, un cutremur cu magnitudinea 7,1 pe insula Bohol, în centrul țării, a ucis peste 200 de persoane și a strămutat 400.000. Seismul a declanșat alunecări de teren catastrofale, iar zeci de mii de case și biserici istorice, care datau din primele zile ale catolicismului din Filipine, au fost distruse. Acest cutremur puternic a schimbat peisajul insulei și a provocat o „ruptură în pământ” spectaculoasă, făcând ca o parte a pământului să se ridice până la trei metri și creând un zid de stâncă deasupra epicentrului.

În 1990, un alt cutremur cu magnitudinea 7,8 în nordul Filipinelor a ucis peste 1.200 de oameni și a provocat pagube mari în Manila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...