Un avion care transporta muniţie s-a prăbușit în Grecia, lângă Kavala. Cei opt ucraineni au murit. Pompierii: „Ne ardeau buzele”

Ioana Bucur 17.07.2022, 18:21
Un avion care transporta muniţie s-a prăbușit în Grecia, lângă Kavala. Cei opt ucraineni au murit. Pompierii: „Ne ardeau buzele”

Tragedie în Grecia. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un avion ucrainean ce avea opt persoane la bord s-a prăbușit la distanță mică de orașul Kavala din nordul Greciei. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat elenă, informațiile fiind confirmate și de reprezentanți ai pompierilor.

Un avion ucrainean cu 8 persoane la bord s-a prăbușit în Grecia

Update 17 iulie, 18:20. Substanța necunoscută de la bordul avionului a alertat chiar și autoritatea nucleară, iar doi pompieri care interveneau la locul tragediei au ajuns de urgență la spital, intoxicați cu fum. Mai mult, pompierii prezenţi au povestit că le ardeau buzele din cauza toxicităţii prafului alb din atmosferă.

„Simțeam cum ne ard buzele. Nu ştim ce ne afecta”.

Momentan, experți ai Comisiei pentru Energia Atomică din Grecia încearcă să afle ce este pulbere albă care a fost răspândită în zonă și eventuala toxicitate a acesteia. Grecii de pe o rază de 2 kilometri de la locul prăbușirii au fost sfătuiți de autorități să țină ferestrele închise și să nu pornească aparatele de aer condiționat.

Update 17 iulie, ora 12:50. Avionul care s-a prăbușit sâmbătă noapte în apropiere de orașul Kavala căra muniție din Serbia cu destinația Bangladesh, au declarat duminică autoritățile sârbești. Se pare ca itinerariul zborului includea o oprire pentru realimentare pe Aeroportul Internațional Regina Alia din acest stat.

Zborul decolase la ora locală 20:40 din Nis iar transportul avionului era deținut de compania sârbească Valir, o companie comercială înregistrată să opereze activități comerciale externe cu echipament de armament militar și alte produse de apărare.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev a declarat că toți cei opt membri ai echipajului care au murit erau cetățeni ucraineni.

Ministrul apărării din Serbia a spus că avionul căra 11,5 tone de produse fabricate de industria sa de apărare iar cumpărătorul era Ministerul Apărării din Bangladesh.

Update 17 iulie, ora 10:30. O dronă a fost adusă pentru a se apropia de epava misteriosului avion cargo Antonov, după ce salvatorii au fost împiedicați să se apropie de teamă că este vorba de o încărcătură periculoasă.

Experții din armată și de la Comisia elenă pentru energie atomică folosesc drona pentru a se apropia de epavă de teama toxicității încărcăturii necunoscute. În această dimineaţă, doi pompieri au fost transportați la spital cu dificultăți de respirație din cauza gazelor toxice.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Un avion ucrainean ce avea opt persoane la bord s-a prăbușit la distanță mică de orașul Kavala din nordul Greciei.

Ptrivit informațiilor oferite de televiziunea de stat ERT, este vorba despre o aeronavă de tip Antonov An-12 ce ar aparține unei companii ucrainene și care zbura din Serbia spre Iordania.

Cu puțin timp înainte de prăbușire, pilotul avionului cargo a făcut o solicitare pentru o aterizare de urgență în Kavala, în nord-estul Greciei, din pricina unei probleme la motor, însă semnalul a fost pierdut.

Momentul impactului a fost filmat, secvențele video publicate pe ertnews.gr arătând avionul cuprins de flăcări în timp ce coboară rapid înainte de a lovi pământul. În imagini se poate vedea și o explozie la câteva secunde de la impact.

Declaraţiile iingrijoratoare ale autorităţilor din Grecia

Din primele informații, la bordul aeronavei s-ar fi aflat opt persoane. Reprezentanți ai pompierilor au declarat că la fața locului au fost trimiși 15 pompieri și șapte mașini pentru a stinge flăcările.

Până acum, nu se știe ce marfă transporta avionul, în presă apărând zvonuri că ar fi fost vorba despre arme sau muniție pentru Ucraina, teorie susținută de mărturiile celor care au descris mai multe explozii imediat după prăbușirea aeronavei.

„Tratăm încărcătura ca pe un material periculos”, a declarat un oficial al pompierilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...