Război în Ucraina, ziua 143. Ruşii au bombardat oraşul Dnipro. Sunt lansate rachete de la centrala nucleară Zaporojie

Ioana Bucur 16.07.2022, 12:21

Război în Ucraina, ziua 143. Bombardamentele continuă și chiar s-au intensificat asupra localităților ucrainene. Orașul Dnipro a fost lovit de rachete în noaptea de vineri spre sâmbătă, făcând cel puțin trei victime. Reprezentanți ai Energoatom susțin că trupele Moscovei au instalat sisteme de tiruri de rachete în jurul centralei nucleare Zaporojie, de unde lansează atacuri asupra raionului Nikopol.

Orașul Dnipro, bombardat de ruși în ziua 143 de război în Ucraina

Ziua 143 de război în Ucraina a adus o intensificare a atacurilor cu rachete asupra mai multor orașe din țara vecină, un semn că pauza operațională a lui Vladimir Putin a ajuns la final.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și alte 15 au fost rănite în Dnipro, în urma bombardamentelor militarilor ruși, a anunțat Valentin Reznicenko, guvernatorul regional: „Atacul rușilor a luat viețile a trei oameni, alți 15 au fost răniți. Suntem în curs de determinare a amplorii distrugerilor”.

„Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă”, a spus Reznicenko pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanți ai Energoatom, operatorul ucrainean de energie nucleară, susțin că trupele Rusiei au instalat sisteme de tiruri de rachete în jurul centralei nucleare Zaporojie, de unde lansează atacuri asupra Nikopol și Dnipro.

„Ocupanții ruși au instalat sisteme de lansare a rachetelor pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie. (…)

Situația (de la uzină) este extrem de tensionată, iar tensiunea crește pe zi ce trece. Ocupanții își aduc acolo echipamentele, inclusiv sisteme de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru și pe teritoriul Nikopol, la 80 km sud-vest de Zaporojie”, a afirmat președintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe canalul ucrainean United News.

Război în Ucraina, ziua 143. Ruşii au bombardat oraşul Dnipro. Sunt lansate rachete de la centrala nucleară Zaporojie

„Scopul terorii lor este foarte simplu”

Kotin a adăugat că în jur de 500 de soldați ruși sunt în prezent la uzină și o „controlează”.

„Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a subliniat el, considerând „insuficientă” presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Volodimir Zelenski a transmis că, vineri, raiduri aeriene au răsunat în toată țara, inclusiv în Capitala Kiev, sfătuindu-i pe ucraineni să caute adăpost imediat cum acestea încep să sune.

„Ocupanții realizează că devenim din ce în ce mai puternici iar scopul terorii lor este foarte simplu – să pună presiune pe noi, să pună presiune pe societatea noastră, să intimideze oamenii, să provoace rău maxim orașelor ucrainene, cel puțin câtă vreme teroriștii ruși încă sunt capabili de a face asta”, a spus el în mesajul său de azi-noapte către națiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...