Ultimatumul lansat de Rusia, după ce ucrainenii au cerut pace. „Îndepliniți toate aceste condiții pentru binele vostru”

Stan Filon, Alexandru Zanfirescu 27.12.2022, 11:12
Ultimatumul lansat de Rusia, după ce ucrainenii au cerut pace. „Îndepliniți toate aceste condiții pentru binele vostru”

Rusia vine cu un ultimatum pentru Ucraina, după ce Kievul a cerut pace. În solicitarea pentru încetarea focului, autoritățile ucrainene au impus niște condiții care nu vor fi acceptate prea curând de Rusia. În schimb, Moscova are propriile sale condiții pentru încetarea războiului, acestea fiind, de fapt, un ultimatum pentru ucraineni.

Ultimatumul lansat de Rusia, după ce ucrainenii au cerut pace

Rusia și Ucraina se pare că își doresc încetarea ostilităților, ambele state venind însă cu anumite condiții pentru a se pune capăt războiului. Cei care au cerut pace au fost ucrainenii, însă condițiile impuse de aceștia nu au făcut decât să-i irite și mai tare pe ruși.

Într-un interviu acordat agenției The Associated Press, ministrul Externelor ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunțat luni că Administrația de la Kiev ar vrea un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, cu medierea Națiunilor Unite. Oficialul condiționează însă prezența reprezentanților Rusiei de lansarea unui proces internațional pentru crime de război.

Ultimatumul lansat de Rusia, dupa ce ucrainenii au cerut pace
Ultimatumul lansat de Rusia, dupa ce ucrainenii au cerut pace

„Pot fi invitați dacă va fi făcut acest pas”

Ministrul ucrainean a afirmat că mediator la summit-ul pentru pace ar putea fi secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Kuleba crede că Rusia ar putea fi invitată doar dacă un tribunal internațional ar formula acuzații privind crime de război comise în Ucraina.

„Orice război se termină pe cale diplomatică. Orice război se încheie ca rezultat al acțiunilor de pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor. Națiunile Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit (…)”, a afirmat Kuleba.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres „s-a dovedit a fi un mediator eficient, un negociator eficient şi, cel mai important, un om cu principii şi integritate. De aceea, am saluta participarea sa activă”, a precizat Kuleba.

Întrebat dacă Rusia ar trebui invitată la acest summit, ministrul ucrainean de Externe a precizat că Moscova ar trebui să fie mai întâi acuzată de crime de război de către o instanță internațională. „Pot fi invitați dacă va fi făcut acest pas. Ei spun constant că sunt pregătiți de negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ce fac pe câmpul de luptă demonstrează contrariul”, a subliniat Kuleba.

Răspunsul dur venit de la Moscova

Ei bine, mesajul ministrului ucrainean de Externe a ajuns până la Moscova. Drept urmare, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat luni Ucrainei un ultimatum pentru a îndeplini propunerile Moscovei! Rusia solicită cedarea teritoriului pe care Rusia îl controlează. În caz contrar, armata rusă va decide problema!

„Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care vin de acolo, inclusiv noile noastre pământuri, sunt bine cunoscute inamicului.Ideea este simplă: îndepliniți toate aceste condiții pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS. Ideea este simplă: îndepliniți toate aceste condiții pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...